Flere skal vælge en erhvervsuddannelse. Som et led i en charmeoffensiv, vil Danmark lægge billet ind på værtskabet af Euroskills 2024.

Der er fælles fodslag mellem regeringen, Fagbevægelsens Hovedorganisation, Dansk Arbejdsgiverforening, Herning Kommune, Region Midtjylland, og SkillsDenmark. Alle som én drømmer de om at afholde de europæiske mesterskaber for erhvervsuddannelser i 2024 på dansk jord.

- Det er mit håb, at Euroskills i Danmark kan være med til at give unge lyst til at tage en erhvervsuddannelse - på samme måde som EM i fodbold giver børn og unge lyst til at trække i fodboldtøjet, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil i en pressemeddelelse udsendt fra hendes ministerium.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De europæiske mesterskaber vil samle op mod 700 unge håndværkstalenter fra mindst 30 nationer til konkurrence i 35-40 forskellige fag. Over de tre konkurrencedage forventes 80.000-100.000 tilskuere at møde op.

Herning byder velkommen

Skulle det lykkes at vinde værtskabet, er det på tale at afholde mesterskaberne i MCH Messecenter Herning. Det er kommunens borgmester naturligvis varm fortaler for.

- Vi håber meget, at vi får lov til at huse Euroskills, som ligger i naturlig forlængelse af vores mangeårige erfaringer som vært for store events. Da vi var værter for DM i Skills steg tilmeldingen til erhvervsuddannelserne i området betydeligt, og Euroskills kan forhåbentlig give samme effekt, siger Lars Krarup.

Vitaminindsprøjtning

Hos SkillsDenmark har man vanskeligt ved at få armene ned over udsigten til konkurrere på hjemmebane.

- Ikke bare regeringens men hele det politiske niveaus opbakning er en afgørende forudsætning. Der skal satses her, og det tør vore politikere lægge ryg til, for en øget tilgang til EUD er vigtig for hele samfundet, siger SkillsDenmarks næstformand Søren Heisel, hvis formand allerede mærker en positiv effekt:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Håbet om et Euroskills på dansk grund har allerede virket som en vitaminindsprøjtning i vores eget bagland, så vi til det kommende Euroskills 2020 i Graz kan stille med det største EM-landshold nogensinde, siger Jesper Juul Sørensen.

Satsningen er et led i brandingen af erhvervsuddannelserne. Derudover skal værtsskabet bidrage til en samlet fortælling om erhvervsuddannelserne som faglige spydspidser med udgangspunkt i blandt andet den grønne omstilling, digitalisering og stærke produktions- og servicefag i Danmark.

Danmark er ikke ene om at ville være vært, Holland ønsker også at afholde EuroSkills 2024.