I mere end tyve år har man ventet på kystsikring i et sommerhusområde i Nordvestjylland. Arbejdet med de 1,26 kilometer jorddige samt ni stenhøfder begynder i denne uge.

HedeDanmark står i spidsen for arbejdet med at etablere et langtidsholdbart værn mod højvande for sommerhusejerne på Sunddraget ved Thyholm. Det er afgjort, efter Struer Kommune som bygherre har tildelt den grønne virksomhed kystsikringsopgaven efter en offentlig budrunde. HedeDanmark vandt opgaven blandt syv bydere, hvor faglige kompetencer på kystsikringsområdet og pris var nogle af parametrene.

- Netop denne opgave er den slags kystsikring, vi allerhelst vil lave - både på grund af opgavens faglige indhold, men også fordi vi er med til at sikre såvel tryghed som konkret værdi for de mennesker, hvis sommerhuse igen og igen er blevet oversvømmet, siger Johnny Pedersen, kystsikringsekspert hos HedeDanmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hurtigere behandlingstid

Højere vandstande og flere stormfloder som følge af klimaforandringerne har betydet, at sommerhusene ikke bare ved Sunddraget, men også andre steder i landet er truet af tilbagevendende oversvømmelser og kysterosion. Trusler, der for nogen betyder skader i millionklassen og kraftig reduktion af værdien på deres huse og grunde.

Sagsbehandlingen af ansøgninger om kystsikring har indtil for nylig ligget hos Kystdirektoratet, men for at forenkle ansøgningsprocessen og nedbringe behandlingstiden er ansvaret overgået til kommunerne.

Barriere af ler og sten

Kystsikringen omkring Sunddraget kommer konkret til at bestå af et jorddige på 1,26 kilometer samt ni stenhøfder på 20-25 meter. Diget bliver opbygget af en lerkerne, som afhentes i nærliggende jorddepoter og grusgrave. Når leret bliver komprimeret i diget, forårsager leret, at vand ikke kan trænge igennem. Diget bliver dækket af muld og græs. Som supplement til den vandtætte lervold etableres også ni stenhøfder, der kommer til at gå fra stranden og omkring 20-25 meter ud i vandet.

- Bølger og strøm trækker lige nu sandet med sig ud fra stranden. Med stenhøfderne vil sandet ikke blive transporteret væk af bølgerne, men kun flytte sig mellem høfderne. På den måde undgår man kysterosionen, siger Johnny Pedersen.

Arbejdet med at kystsikre ved Sunddraget går i gang i midten af januar og er senest afsluttet i oktober 2020.