21-årige Mikkel Hansen er blandt de tre deltagere til DBL for entreprenørmekanikere. Han elsker, at man selv skal have fingrene i maskinen for at finde frem til fejlene.

KØGE: Et par spritnye Yanmar SV60-gravemaskiner står i en af hallerne hos Stemas Køge. Mikkel Hansen står på den lille bagdel på den ene og roder med noget på taget af maskinen. Den 21-årige er i gang med de sidste måneder af sin læretid som entreprenørmaskinmekanikerlærling. Går alt vel, står han med svendebrevet i hånden i Aars til februar, men et par uger inden da, skal han en tur til Bella Center i Ørestad på Amager.

- Det er fedt at være en af de udvalgte, siger han om sin deltagelse ved Danmarks Bedste Lærling, DBL. Eventen bliver afviklet som en del af Skills 2020 fra 16.-18. januar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom Mikkel Hansen håber på at vinde, vil han ikke pumpe egne eller omverdenens forhåbninger helt op.

- Jeg har det på samme måde med for eksempel svendeprøven. Jeg bliver bare stresset af at køre det helt op, så jeg tager det stille og roligt, siger han.

Far havde kontakter

Da Mikkel Hansen var yngre, var det ikke entreprenørmaskiner, han drømte om at skrue i.

- Jeg ville egentlig gerne være automekaniker. Det var drømmen om at kunne ordne sin egen bil - tune den og sådan noget. Men det er ikke til at få en læreplads i hele området, siger Mikkel Hansen, som bor i Herfølge, hvor han også er vokset op.

Entreprenørmaskiner er dog ikke kommet ud af det blå. DBL-deltagerens far har været i maskinudlejningsbranchen i hele sit arbejdsliv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så jeg er nærmest vokset op med maskiner omkring mig, fortæller Mikkel Hansen.

DBL-deltagerens far har selvsagt en del kontrakter i branchen for entreprenørmaskiner, og en af dem var hos Stemas Køge.

- Så startede jeg her som fejedreng. Det var jeg i et halvt års tid, inden jeg gik i lære, siger Mikkel Hansen.

Vil bruge hovedet

Kursskiftet har den dygtige lærling ikke fortrudt.

- Det er meget federe at være entreprenørmekaniker. Arbejdet er meget varieret, og jeg får lov til at lave alt muligt. Vi arbejder meget med Stemas' egne mærker, men der kommer alle mulige forskellige maskiner ind - både maskintyper og -mærker, siger Mikkel Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På dagen, hvor vi møder ham i værkstedet på Køge Havn, er opgaven med at klargøre en stribe nye maskiner ikke en af de mest spændende.

- Jeg kan godt lide udfordringer. Det er på de opgaver, hvor man ikke præcist får at vide, hvad man skal gøre, men hvor man selv skal bruge hovedet og selv finde frem til fejlene, siger DBL-deltageren.

Håber på hydraulikfejl

Det er anden gang, Maskinleverandørerne arrangerer DBL-konkurrencen for entreprenørmaskinmekanikerlærlinge. Første udgave foregik i juni 2018, hvor konkurrencen blev afgjort i forbindelse med E&H-messen i Herning. Mikkel Hansen kender to af deltagerne fra 2018-udgaven, og deres oplevelser har ikke gjort 2020-deltageren bekymret.

- De har begge sagt, at det var fedt at være med. Man skal virkelig bruge den viden og erfaring, man har fået gennem sin tid i faget. Vi skal arbejde med de små finesser, siger Mikkel Hansen, som håber på opgaver med hydraulik- eller elfejl. Noget bøvl med en gearkasse vil også være en af de sjove udfordringer.

Når Mikkel Hansen om et par måneder kender sine resultater fra både DBL og svendeprøven, byder fremtiden i første omgang på fast arbejde hos Stemas Køge.