Sprøjtemidler viger pladsen for alternative ukrudtsbekæmpere rundt omkring i kommunerne. I Vordingborg benytter man vanddamp.

Ukrudtet i Vordingborg Kommune har fire-fem dages levetid tilbage, efter de kommunale ukrudtskrigere har givet dem en hård, men miljøvenlig behandling. Bekæmpelsen af de uønskede vækster sker nemlig med 98 graders varmt vand, som blot levner ukrudtet en håndfuld dage, før de visner hen.

Kommunen har tidligere varetaget ukrudts-tjenesten med sprøjtemidler, men det hører fortiden til - også selvom det har kostet ressourcer at gå over til den nye bekæmpelse, som forsat vil være lidt mere udfordrende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det bliver mere besværligt, og det kræver en større planlægning og større akkuratesse. Man skal være mere omhyggelig, forklarer chef for Trafik, Park og Havne i Vordingborg Kommune Lise Thorsen til Danmarks Naturfredningsforening.

Det er hensynet til grundvandet, der har fået kommunen til at benytte dampe-metoden.

Med i giftfri gruppe

Med den ugiftige ukrudtsbehandling af sine 10 millioner kvadratmeter slutter Vordingborg Kommune sig til en støt stigende gruppe af kommuner. Foreløbigt har 12 kommuner rundt omkring i landet tilmeldt sig Giftfri Have, hvor private og offentlige haveejere og - plejere forpligter sig til at stoppe med at bruge sprøjtemidler, så grundvandet ikke tilføres pesticidrester.

I et forsøg på at få flere kommuner til at benytte alternativer til sprøjtemidler, afholder Miljøstyrelsen løbende arrangementer, hvor kommunerne kan udveksle viden og blive inspireret.