Miljøstyrelsen offentliggør vejledning, der skal komme risiko for udslip af sprøjtemidler fra væksthusgartnerierne til livs.

I spildevand fra gartnerier og mindre vandløb i gartneriområder i Odense Kommune, hvor halvdelen af alle danske væksthusgartnerier ligger, er der fundet sprøjtemidler, som kun må bruges indendørs i Danmark. Sprøjtemidlerne kan slippe ud i det omkringliggende miljø, hvis væksthusene ikke er tilstrækkeligt lukkede, eller spildevand og planteaffald med rester fra sprøjtemidler ikke håndteres forsvarligt.

- Jeg ser meget alvorligt på fund af ulovlige sprøjtemidler i naturen. Den brede aftalekreds bag pesticidstrategien vil sikre, at der kommer styr på gartneriernes brug af sprøjtemidler, så dem, der kun er godkendt til indendørs brug, ikke slipper ud i miljøet, siger miljøminister Lea Wermelin (S) med henvisning til den brede politiske aftale bag Pesticidstrategien for 2017-2021, hvor det blev besluttet at gøre en særlig indsats på gartneriområdet for at mindske udslip af sprøjtemidler og brug af ulovlige midler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som et led i strategien offentliggør Miljøstyrelsen i dag en vejledning om pesticidholdigt spildevand og affald fra væksthusgartnerier.

Uacceptabelt sløseri

I vejledningen har Miljøstyrelsen samlet de relevante regler på området og udarbejdet anbefalinger til, hvordan væksthusgartnerier skal håndtere spildevand og affald, der indeholder rester af sprøjtemidler. Ligesom der er anbefalinger til kommunerne om, hvad de skal være opmærksomme på i deres tilladelser til gartnerierne.

- Det er uacceptabelt, at gartnerierne ikke har styr på deres brug af sprøjtemidler. Reglerne i Miljøstyrelsens vejledning er ikke nye. Det er krav, gartnerierne i forvejen skal leve op til. Derfor er det vigtigt, at gartnerierne enten sikrer sig, at deres væksthuse er lukkede eller lader være med at bruge sprøjtemidler, der er ulovlige til udendørs brug, siger miljøministeren.

Branchens egne bud

I 2017 har Dansk Gartneri selv lavet en handlingsplan for spildevands- og affaldsområdet med tiltag til at reducere fund af ulovlige sprøjtemidler på gartnerierne, som skal evalueres senere på året.

- Aftalekredsen har også besluttet, at der gennem branchens egen handlingsplan fra 2017 skal følges op på gartneriernes indsats. Jeg ser frem til, at gartneribranchen kommer med sit eget bud på, hvordan den kommer i mål på området efter en evaluering af handlingsplanen her i 2019, slutter miljøministeren.