Det opfindsomme brødrepar Kaj og Jens Christian Egholm har succes med at lade markedets efterspørgsel dirigere produktionen.

Rygtet på Lemvig-egnen fortalte, at brødrene Kaj og Jens Christian var innovative. Rendte man i en udfordring, kunne man med fordel kontakte brødrene. Det gjorde en minkavler i 1989. Han manglede en klammeaftrækker, når de fasthæftede pelse skulle pilles af den plade, de var fastgjort på.

Egholm-gutterne havde hænderne skruet godt på, så maskinen var lavet på to uger - og den virkede. Det løste minkavlerens problem. Men han var næppe den eneste, som kunne bruge en klammeaftrækker. Cirka 100 lokale minkavlere blev derfor inviteret til en demonstrationsdag. 10 dage senere havde brødrene produceret 100 klammeaftrækkere, så de kunne imødekomme efterspørgslen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg tror, opfindsomheden kommer fra vores bedstefar. Det er i hvert fald det, vi altid har fået fortalt, siger Kaj Egholm og suppleres af sin bror Jens Christian:

- Vi kan lide at løse udfordringer. Vi har altid gerne villet lave tingene enkle, og se om vi kunne sælge dem.

Skolen var ingen fest

Om det er bedstefaderens snilde, der er gået i arv er svært at godtgøre. Hvor opfindsomheden stammer fra, er måske heller ikke så vigtigt, men det ligger fast, at brødrene to har det godt med at bruge hænderne.

- Skolen var en hård tid, og der var ikke fest, når vi kom hjem med karakterbøger, fortæller Kaj med et glimt i øjet, inden han fortsætter:

- Men kunne man lave noget med sine hænder - en knirkende havelåge eller en roeskærer - så var det godt. Og det kom til at virke, som det skulle. Det har altid givet os en god fornemmelse, når tingene kom til at virke. Det var også det, vi fik ros for derhjemme. Det var vigtigt at få, mens mange havde travlt med at sige: "Du bliver ikke til noget".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Markedet bestemmer

Det er nemmest at få afsat sine varer, hvis markedet selv fortæller, hvad det har brug for. Ligesom minkavleren i 1989. Det er en lektie Egholm-brødrene har lært, og et mønster der har vist sig for 61-årige Kaj og 49-årige Jens Christian.

- De gange vi har troet: "Dét her, sådan en maskine, dét trænger verden da til", så har det vist sig, at det gør markedet ikke. Det har fungeret bedre, når nogle er kommet til os og har bedt os om at lave noget, der kan løse deres udfordring, fortæller Kaj Egholm.

Det gør sig også gældende med deres største succes. Når de skal pege på én opfindelse, der har rykket noget for virksomheden, er Jens Christian Egholm ikke i tvivl.

- Det var den feje-suge løsning, vi lavde til ISS, hvor man kunne tage redskaberne af og på. Før var en feje-suge maskine noget, der var dyrt, tungt og stod i hjørnet og samlede støv. Uden 2150'eren havde vi ikke være, hvor vi er i dag. Efterfølgeren 2260 var den næste store ting.

Redskabsbæreren blev oprindeligt udviklet til lokale virksomheder, der gerne ville holdes deres udenomsarealer rene. Siden har mange kommuner og boligselskaber set fidusen i traktoren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- At det er blevet til så mange, havde vi ikke set komme. Det er både fantastisk og skræmmende, men vi er meget stolte. Tænk, at vi har fremstillet 10.000, siger Kaj Egholm.

Dødstille tilbagekomst

I 2010 havde Lemvig-virksomheden haft sit bedste år nogensinde. Det gik ikke uset hen. Mod årets udgang blev brødreparret kontaktet af Nilfisk, der var interesseret i at købe.

- Det var ikke nemt. Vi havde lige haft vores bedste år, så vi sagde faktisk nej, og sendte dem hjem. De kom med et nyt bud, der var så godt, at vi ikke kunne afvise. Nilfisk havde en god plan og ville tage Egholm ud i verden, fortæller Jens Christian, der sammen med sin bror afhændede deres hjertebarn i 2011.

Til deres store overraskelse blev de igen opsøgt at Nilfisk i 2018. Denne gang ville koncernen sælge, og brødrene - der var chokkerede over, at muligheden opstod - fik tre uger til at træffe deres afgørelse.

- Det var udfordrende og hektisk at vende tilbage, fortæller de om tiden efter deres endelige beslutning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det var fantastisk, da Nilfisk troppede op på Transportvej i Lemvig og fortalte medarbejderne om overtagelsen, men der var dødstille, da vi gik ind gennem døren, fortæller Jens Christian, der sammen med Kaj fik store klapsalver, da medarbejderne var kommet over chokket.

Siden den hektiske overtagelse, er tempoet fortsat højt hos Egholm, som aktuelt er ved at gøre klar til en udvidelse af produktionen. Derfor har de opkøbt en 1100 kvadratmeter stor hal på nabogrunden. Den skal endda udbygges med 500 kvadratmeter for at kunne huse fremstillingen af 3370'eren, der er seneste påfund af brødreparret.

I alt kommer Egholm til at råde over 8500 kvadratmeter.