Næste landvinding inden for automatiseret vedligehold af store, grønne græsplæner så dagens lys til Living City 2019, hvor Husqvarna Autonomous Operation blev vist frem.

Robotplæneklippere til både privat og professionel brug er ganske velkendte og benyttes i stort omfang af private, boligselskaber og firmaer. Med en nyskabelse fra Husqvarna vil det også være muligt at automatisere plæneklipning af store, grønne områder.

I øjeblikket er der pilotprojekter i gang i de to svenske lufthavne i Jönköping og Örnsköldsvik, og senere på efteråret slutter lufthavnen i Bromma sig til. Pilotprojekterne vil forløbe i 2019 og 2020, inden lanceringen finder sted i 2021.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Robotter og automatiserede løsninger vil spille en stor rolle i fremtidden af vedligehold af grønne områder og Husqvarna Autonomous Operation er bare ét eksempel på, hvordan opfindelser kan forbedre professionel varetagelse af plæner, fortæller Sascha Menges, præsident i Husqvarna.

Husqvarna Autonomous Operation er en videreførelse af 'rider-serien' fra 1997, der nu har nået et punkt, hvor maskinen ikke behøver manuel betjening.

Centimeter-præcision

Husqvarna Autonomous Operation benytter sig af den nye EPOS-teknologi, hvor maskinens klippeområde ikke er bestemt af nedgravede kabler, men derimod af virtuelle grænser, der er styret med GPS navigation. Teknologien gør det muligt at indtaste maskinens arbejdsområde med mobiltelefon, tilføje ekstra arbejdsområder eller justere de allerede indtastede plæner. Med EPOS-teknologien opnår man en præcision på helt ned til to-tre centimeter.

Med den nye tilføjelse til Husqvarna-flåden ønsker den svenske fabrikant at øge sikkerheden og mindske risici for menneskelige fejl.

I deres stræben efter yderligere automatisering af vedligehold i lufthavne, har Husqvarna for nylig investeret i Yeti Snow Technology, der er udviklet i Norge. Teknologien gør det muligt at få ryddet sne uden at sende en medarbejder i varme klæder ud i kulden - snerydningen skal maskinen nok klare.