Seniorrådgiver fra Københavns Universitet ser et stort potentiale i en maskinopsætning fra OP System, som kan være nøglen til at lave have-/parkaffald om til flis.

LØSNING: - Det er ikke altid, at hr. Jensen husker at tage Netto-posen fra haveaffaldet, inden han læsser det ud over kanten på genbrugspladsen.

Simon Skov er seniorrådgiver på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning under Københavns Universitet. Han er som et par dusin andre taget til åbent hus hos OP System i Løsning, og vi fanger ham, mens han får sig en snak med OP-direktør Morten Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Helt specifikt er Simon Skov til arrangementet for at se nærmere på en maskinopsætning, der skal lave et affaldprodukt om, fra at være en omkostningsbyrde til noget med markedspotentiale.

rich-media-2
Seniorrådgiver Simon Skov er specialist i skov, natur og biomasse. Foto: Kim Krasuld.

- Vi skal have energiudnyttet de materialer, som kommer fra folks haver. Den grundlæggende tanke er at lave have-/parkaffald om til have-/parkflis. Det vil gøre et negativt produkt til et produkt med positiv værdi, siger Simon Skov.

Skidtet ryger ud

Sidste år præsenterede Morten Christensen og OP System en ny maskine udviklet af Josef Doppstadt. GT 130A Steinmops er en eftersorterer på otte ton, som man placerer efter en tromlesorterer. Den forsyner Steimops'en med materialer og hydraulik, og derudover skal der kobles en vandforsyning på.

Til åbent hus-arrangementet havde firmaet sat fire maskiner i serie, som håndterede materialer, der ligner dét, man modtager på landets kommunale genbrugsstationer.

En Sennebogen-materialehåndteringsmaskine fodrede en Doppstadt-tromlesorterer med knust materiale. Her blev det værste jord og skidt sorteret fra. En vindsigte fra Airvac trak diverse plastprodukter fra materialet, og til sidst endte materialet i Steinmops'en, som sorterede det brandbare materiale for sig, mens sten, slam og jord endte i deres egen bunke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Renheden er afgørende

Simon Skov var godt tilfreds med det slutprodukt, som OP Systems maskinopsætning leverede.

- Mange varmeværker vil kunne køre materialet direkte ind i forbrændingsanlægget, fortæller han, mens han tager en træstump på omkring 20 centimeters længde op.

- Sådan én er et problem i nogle forbrændingsanlæg, fordi den vil sætte sig fast, tilføjer han.

Men overordnet er seniorrådgiveren imponeret over slutproduktet.

- Det er den eneste løsning på markedet, jeg kender til. Der er stadigvæk forhindringer på vejen, men man er nået langt. Vi er ved at være der, siger Simon Skov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
Administrerede direktør Morten Christensen. Foto: Kim Krasuld.

En af de store udfordringer er afgifter. Varmeværker betaler ikke afgifter, når de hælder rent flis fra skovproduktion i anlæggene. Det kræver derfor, at have-/parkflisen ligeledes kan leveres uden rester af plastik, og hvad der eller ryger med, når have- og parkaffald ryger på genbrugsstationen.

- Renheden er altafgørende. Det handler ikke kun om plastik, men varmeværkerne vil heller ikke have sten- og jordrester i anlæggene. Det giver en dårligere forbrænding, og forbrændingsanlæggene skal renses for slagger, siger Morten Christensen.