Den sjældne fiskeart - pigsmerlingen - har fundet vejen til grusgravens unikke natur. På NCC's Råstofdag dukkede den lille fisk pludselig op i en af søerne.

En sjælden gæst kiggede forbi, da NCC inviterede offentligheden "indenfor" i grusgraven ved Løng i Sorø, beretter NCC. Dagens formål var at tilfredsstille gæsternes nysgerrighed og vise grusgravens natur frem. Der er nemlig mange forskellige dyre- og plantearter i grusgrave. Nogle af dem er ganske sjældne. Det gælder eksempelvis pigsmerlingen.

På EU's beskyttelsesliste

Derfor var glæden også stor, da NCC's biolog Peter W. Henriksen under en naturvandring på Råstofdagen opdagede den sjældne fisk i nettet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Alle deltagerne på naturvandringen stimlede sammen, og vi blev meget overraskede, da vi opdagede, at der var tale om en pigsmerling, siger Peter W. Henriksen.

Denne lille, plettede fiskeart, som kan blive op til 10 cm lang, minder om de bundlevende smerlinger, man kan købe til akvarier. Navnet har den fået på grund af de to små pigge bag øjnene. Den er ret sjælden i Danmark, hvor den findes spredt i en håndfuld vandløb på Sjælland og enkelte på Fyn samt i nogle søer. Grundet dens sparsomme forekomst og tilbagegang i Danmark og Europa, er den sat på EU's liste over beskyttelseskrævende dyr.

Den levende arbejdsplads

Hvordan arten er kommet ind i søen, er lidt af en gåde, da der ikke er noget afløb. Men da den findes i Tude Å systemet, som løber tæt forbi grusgraven, er den givetvis kommet herfra.

rich-media-2
Mange plante- og dyrearter er truede, fordi deres levesteder bliver fortrængt af bl.a. udvidelse af byer og opdyrkede arealer. I grusgravene derimod er der god grobund for et attraktivt miljø, som virker som små oaser for de truede arter. Foto: NCC.

- Uanset hvordan den er ankommet, så er overordentligt positivt, at den beskyttelseskrævende art har fundet et nyt levested her. Et levested, der tydeligvis passer den kræsne fisk med rent vand og masser af skjulesteder i sand, sten og vandplanter, siger biologen.

Han fortæller, at pigsmerlingen blev fundet i den lavvandede bredzone, som er skabt i forbindelse med efterbehandlingen af grusgraven for netop at tilgodese dyr og planter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det viser, at den rette efterbehandling virker, siger Peter W. Henriksen.