Dansk Skovforening er stærkt utilfreds med, at Miljøministeriet har indrapporteret de danske skoves naturtilstand som ugunstige, uden at tage at diskutere kriterierne med foreningen først.

Hvert sjette år skal alle EU's medlemslande indberette status for naturtilstanden af alle de naturtyper, der er omfattet af habitatdirektivet. Efter seneste indberetning i 2013, hvor der var stor polemik om ændringen af de kriterier, Danmark anvender i vurderingen for skove, blev erhvervet lovet inddragelse i udarbejdelse af nye kriterier, skriver Dansk Skovforening i en pressemeddelelse.

For nyligt udsendte Miljøministeren en meddelelse om, at ministeriet nu har indberettet data for de danske naturtyper. Dansk Skovforening skriver, at de ikke er blevet inddraget om det fremtidige metodevalg som grundlag for rapporteringen har fundet sted. Det er foreningen stærkt utilfredse med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Uenighed om den anvendte metode

Ifølge Dansk Skovforening, er der skiftende målemetoder, som har ført til forskellige indberetninger til EU om de danske skoves naturtilstand, ligesom sammenligninger mellem de enkelte indberetninger i praksis er umuliggjort.

"Samtidig kan ændrede metoder hurtigt føre til forkerte konklusioner om udviklingen for naturtyperne. Blandt andet betød indførelsen og vægtningen af et nyt kriterie om tilstedeværelsen af dødt ved at skovenes tilstand blev ændret fra god i 2008 til ugunstig i 2013, selvom der ikke er tale om en ugunstig udvikling i skovene. Tværtimod", skriver Dansk Skovforening.

Der har været uenigheder mellem Aarhus Universitet og Københavns Universitet om anvendelsen af den i 2013 indførte målemetode. Ministeriet oplyser, at de på trods heraf har valgt at følge Aarhus Universitets anbefalinger til målemetode fra sidste rapportering. Resultatet er, at de danske skove igen vurderes til at være i ugunstig naturtilstand.

"Vi har endnu ikke adgang til de indrapporterede data, men vil se nærmere på det når tallene offentliggøres", står der i pressemeddelelsen.

Vurderes dårligere end nabolande

Foreningen finder det fortsat problematisk, at tilstanden i de danske skove vurderes ud fra en anden og mere restriktiv målestok, end der anvendes i vore nabolande.

Artiklen fortsætter efter annoncen

"Resultatet er, at de danske skoves naturtilstand ser ud til at være ringere end tilstanden i vore nabolandes skove. Forløbet med manglende inddragelse af interessenter om valget af en målemetode og metodeskift, der blandt andet gør sammenlignelig med vores nabolande umuligt, er kritisabelt. Det skader samarbejdet mellem myndighederne og skov- og naturejerne i udviklingen af skovenes naturværdier", skriver Dansk Skovforening.