Finske producenter har udviklet nye systemer, som skal lette arbejdet i skoven for dem, der bruger traktorer.

Valtec i Gravens ved Kolding er Valtra-forhandler og samtidigt ekspert i opbygning af skovtraktorer og maskinsæt til for eksempel flisproduktion. Som en af firmaets skovrelaterede aktiviteter importerer man kranløsninger og skovvogne fra finske Kronos.

Den finske producent lancerer i løbet af 2019 to behagelige nyheder til traktor- og kranoperatørerne i skovsektoren. Den ene skal gøre det nemmere at styre kranspidsen, mens den anden skal sørge for, at hjultrækket på skovvognen altid kører optimalt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Valtec tror, begge systemer bliver populære i Danmark. Flemming Tandrup fra den danske importør er sikker på, at Kronos Smart Boom Control og Kronos SmartDrive+ samlet set vil kunne give danske skoventreprenører en lettelse i det daglige arbejde. Produktiviteten vil stige, og risikoen for fejlbetjeninger vil falde, men først og fremmest vil deres i forvejen lange arbejdsdage blive langt mere komfortable.

Om nogle år vil SBC være standardudstyr. Prisforskellen er minimal, mens fordelene er store.

Flemming Tandrup

Valtec

Komfortabel kranstyring

Som den første producent tilbyder Kronos "kranspids-styring" på kraner til traktorsegmentet. Den avancerede styring har hidtil udelukkende været tilgængelig på skovmaskiner.

- Kronos Smart Boom Control (SBC) er ekstremt brugervenlig og afslappende for operatørerne. Man styrer nemlig kranens spids direkte med et joystick i stedet for at styre de enkelte cylindre, fortæller Flemming Tandrup og fortsætter:

- At arbejde med SBC er både mere præcist, hurtigere og langt mere komfortabelt, end skoventreprenørerne har været vant til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kranspidsen bevæger sig i samme retning og hastighed, som operatøren bevæger joysticket. En indbygget endepositions-dæmpning forhindrer stød, når cylindrene når deres endepositioner. Det er også muligt at aktivere en funktion, så drejningshastigheden er konstant, uanset om kranspidsen er en meter eller 10 meter ude. Systemets sensorer sidder godt beskyttet på kranbommen. De er dog lette at servicere, hvis det bliver nødvendigt. Softwaren til SBC er placeret i kranventilstyringen, og der er indbygget diagnostik til eventuel fejlfinding.

Flemming Tandrup spår Kronos SBC en stor fremtid.

- Om nogle år vil SBC være standardudstyr. Prisforskellen er minimal, mens fordelene er store. SBC hjælper både nye og erfarne operatører. Den uprøvede operatør får stor glæde af, at der er færre ting at holde styr på, og de erfarne chauffører får ganske enkelt en mere behagelig arbejdsdag, siger han.

rich-media-3
Kronos SmartDrive+ afstemmer både navmotorenes hastighed og retning med traktortransmissionen. Pressefoto.

Den rigtige hastighed

Hen over sommeren lancerer Kronos endnu en nyhed, der vil interessere mange skoventreprenører. Det drejer sig om en styring til navmotordrevne vogne. SmartDrive+ kobler drevet til i det eksakt samme tidspunkt og den samme retning som traktoren og sikrer også, at vognen drives frem med den samme hastighed som traktoren.

Resultatet er bedre trækegenskaber for hele maskinsættet og smidigere kørsel i terræn. Dertil kommer, at systemet er brændstofbesparende. En yderligere fordel er, at SmartDrive+ navdrift tillader brug af hjulkæder, hvilket hjuldrift ikke gør.

Artiklen fortsætter efter annoncen

SmartDrive+ er også et vigtigt element i at sikre levetiden på traktorens transmission, som nu populært sagt ikke kan "skubbes i stykker" af et primitivt vogndrev. Derfor behøver traktorføreren ikke længere bekymre sig om vogntrækket - alt styres automatisk.