Hverken risikoen for solskoldning eller hudkræft påvirker knap halvdelen af de adspurgte 3F'ere, når solen skinner.

Omkring 45 procent af 3F'erne bruger sjældent eller aldrig solcreme i sommervarmen. Det viser en undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for Fagbladet 3F, hvor 1.005 medlemmer er blevet spurgt om deres brug af solbeskyttelse. Det skriver Fagbladet 3F.

Det til trods for, at sundhedsstyrelsen anbefaler, at man beskytter sig, når uv-indekset er kategori tre eller højere, og i Danmark er det typisk i tidsrummet mellem klokken 12 og 15 fra april til september måned.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af de 3F'ere, der ubekymret kaster sig ud i solens stråler uden beskyttelse, er Teddy Nielsen. Han er anlægsgartner for Høje Taastrup Kommune. Han siger til Fagbladet.

- Solcreme er noget fedtet stads, og så ligner man en, der stukket hele sit hoved ned i en krukke smør, når man har fået smurt det i ansigtet.

Arbejdstilsynet: Undgå direkte sol

Den mest effektive foranstaltning mod udsættelse for solens sundsskadelige virkninger er at undgå direkte solstråling, når solen står højest på himlen.

Men det er sjældent muligt, hvis man er asfaltarbejder, jord- og betonmand eller anlægsgartner med flere. Hvis arbejdet ikke kan foregå i skyggen, skal arbejdsgiveren sikre, at udsættelsen for solens stråler, ikke udgør en fare for sikkerhed og sundhed.

Der kan være steder på kroppen, hvor det ikke altid er praktisk mulig at beskytte sig med beklædning eksempelvis næse og hænder, og her kan det være nødvendigt at anvende solcreme. I disse tilfælde har arbejdsgiveren pligt til at stille solcreme til rådighed. Det bestemmer nye retningslinjer fra EU, som er accepteret af Arbejdstilsynet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Aarsleff overvejer kampagne

Hos den største entreprenør- og anlægsvirksomhed herhjemme, barsler man med endnu en kampagne, for at få medarbejderne til at respektere solen.

Anne Birgitte Bonde, der er arbejdsmiljøchef hos Per Aarsleff A/S, forklarer.

- Allerede nu etablerer vi skygge, hvor det er muligt. Samtidig kører vi forsøg med sådan et klik-system til hjelmene, som kan sikre, at nakken bliver dækket. Og selvfølgelig er der adgang til solcreme og beskyttende læbepomade i skurene, men vi kan ikke tvinge folk til at bruge det, siger hun og uddyber, at man skærper indsatsen næste år.

- I foråret næste år skulle vi gerne være klar til at udrulle en kommunikationsplan, som er målrettet vores medarbejdere og deres håndtering af arbejde i solen.

Hos MT Højgaard sender man hvert år omkring månedsskiftet fra maj til juni en mail ud til samtlige formænd og arbejdsledere på pladserne med tre solråd, som man opfordrer til, at sjakkene følger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Generelt er vores ansatte gode til at passe på sig selv, så de er ordentligt beskyttede og får væske nok på de varmeste dage. Men det skader ikke med et par gode råd, som sigter på, at man bruger hjelm eller hat, søge skygge når det er muligt i løbet af dagen, og bruger solcreme med en høj faktor, skriver kommunikationskonsulent Anders Mikkelsen i et mailsvar.

Pas på jer selv

Hos 3F sender forhandlingssekretær på bygge- og anlægsoverenskomsten Tonny Holm en opfordring til sine medlemmer.

- Det er min fornemmelse at vores medlemmer godt kunne være bedre til at passe på sig selv. Men det er op til dem selv, om de benytter overenkomstens vejrligs-paragraf og går i skuret, hvis arbejdet bliver for varmt, siger han.

Skulle klimaforandringerne betyde mere varme i sommerhalvåret, er Tonny Holm heller ikke afvisende overfor nye initiativer.

- Hvis vores somre begynder at have højere temperaturer, må vi se, om vi ikke kan komme op med nye tiltag, som sikrer vores medlemmer, lyder det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er man nysgerrig på, om det er en god idé at bruge solcreme, kan man downloade kræftens Bekæpelses UV-app her.