Stevns Klints bølgebryder skal reetableres, så det unikke område ikke styrter i vandet.

Både Stevns Klint og Gl. Højerup Kirke er placeret på klinten og er på Unescos verdensarvsliste på grund af sit lag af fiskeler, der markerer grænsen mellem de to tidsaldre kridttiden og palæogen.

Og i netop det renoveringsprojekt er der bølgebrydere, som blev etableret efter dele af kirken styrtede i havet. Sidste vedligehold af kystsikringen var i 1990, hvor 500 tons sten blev tilført.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Netop denne opgave er den slags kystsikring, vi allerhelst vil lave - både på grund af opgavens faglige indhold, men også fordi vi er med til at sikre, at et vigtigt naturområde bliver beskyttet i lang tid fremover, og at kirken beskyttes imod yderligere skred, siger Esben Munch-Petersen, der er projektleder i HedeDanmark.

rich-media-2
Den seneste vedligehold af kystsikringen var i 1990. Foto: Pressefoto/HedeDanmark.

Meteorer og fiskeler

Det er HedeDanmarks søsterselskab Orbicon, som har skitseret projektet og forestået de nødvendige beregninger, så bølgebryderen får den korrekte opbygning.

Ligesom kirken vil også Stevns Klint nyde godt af HedeDanmarks reetablering af kystsikringen. Udover det særlige lag af fiskeler, er der også store mængder af metallet iridum, som findes i meteorer og meteoritter.

Derfor er laget af fiskeler også en markør på tidspunktet for det meteornedslag, som formentlig var årsag til blandt andet dinosaurernes udryddelse. Stevns Klint er ét af bare tre steder i verden, man kan se denne type ler.

- På grund af blandt andet klimaforandringerne har både private og offentlige kunder brug for hjælp til at beskytte deres ejendomme og arealer mod skader på grund af eksempelvis oversvømmelser, kysterosion og stormflod. Derfor regner vi også med, at vi kommer til at skulle lave flere af denne type opgaver fremadrettet, siger Palle Horn, der er markedschef i HedeDanmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den to-årige restaurering og vedligehold af både Gl. Højerup Kirke og kystsikringen ved Stevns Klint er planlagt af den selvstændige arkitekt Henning Johansen. Han er hyret af foreningen Højeruplund, og hans plan for renoveringen er desuden godkendt af Slots- og Kulturstyrelsen.