Ejer Bavnehøj er blevet en endnu større naturperle, end det var i forvejen.

Ejer Bavnehøjs status som naturperle, kulturhistorisk samlingspunkt i Skanderborg og nationalt vartegn er steget i graderne.

Resultatet af en helhedsorienteret indsats på Danmarks tag bliver indviet fredag d. 28 juni, hvor Realdania i partnerskab med Skanderborg Kommune og Ejer Bavnehøj Venner har udarbejdet en række forbedringer. Det skriver Realdania i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er sket en nænsom landskabelig bearbejdning med respekt for stedets kulturhistoriske værdier og en enestående udsigt. Der er blandt andet indrettet et nyt sceneområde i en naturlig slugt, der kaldes Gryden.

Genforeningsstenen, der blev rejst i 1920 til minde om Nordslesvigs genforening med moderlandet, er blevet omplaceret og omkranset af skræddersyede egetræsplinte.

- Som ny borgmester i en bjergkommune må jeg konstatere, at tre borgmestre før mig har brugt 20 år på opgradere Ejer Bavnehøj fra et kedeligt udflugtsmål og nedslidt udsigtstårn til en moderne turistdestination med kiosk, servicefaciliteter og spændende formidling. Det er skønt at se, hvorledes nye tiltag nu går i pagt med naturen og kommunens fællesskabsværdier, siger Frands Fischer (S), der er borgmester i Skanderborg Kommune.

Nyt gangsystem

Der bliver også oprettet nye stier, der inspirerer til at bevæge sig rundt på et nyerhvervet areal, og hvor målet har været at skabe bedre tilgængelighed for alle i det kuperede terræn.

- Man kan roligt sige, at Ejer Bavnehøj har nået nye højder - nærmest slået sin egen højderekord. Jeg er utrolig stolt over at få lov til indvie resultatet af et frugtbart, flerårigt samarbejde mellem Realdania, kommunen og ildsjæle i foreningen Ejer Bavnehøjs Venner. Nu er der virkelig grund til at dreje fra på Østjyske Motorvej, når man passerer store brune skilte til Ejer Bjerge med Ejer Bavnehøj på toppen i selskab med Møgelhøj og Møllehøj 170,89 meter over havet, siger Frands Fischer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Realdania har støttet projektet med 2,3 millioner kroner. Anlægsarbejdet er blevet udført af Entreprenørafdelingen i Skanderborg Kommune og er første del af en større helhedsplan tegnet af landskabsarkitektfirmaet Bruun & Möllers.

- Ejer Bavnehøj ligger smukt i Søhøjlandet. Og projektet har nu skabt muligheder for, at dette særlige sted bliver et endnu mere attraktivt besøgssted ? og det er samtidig udviklet med respekt for historien, som knytter sig hertil og for landskabet omkring. Projektet understøtter stedets værdighed på bedste vis, siger Eske Møller, der er projektleder i Realdania.

Det er ikke første gang, at Realdania investerer i Ejer Bavnehøjs kvalitet og udvikling som moderne naturattraktion. Realdania står også bag Møllehjulet opført i 2010, som er en moderne kiosk- og toiletbygning.