Juul Frost Arkitekters landskab i boligbebyggelsen Køge Kyst har fået en flot vurdering i Landezine International Landscape Award.

- Køge Kyst stiller et spørgsmål om, hvordan man designer boligområder på stranden. Designet bringer sand og græsser til bygningernes dørtrin og tilbyder en fascinerende og unik oplevelse, skriver juryen i deres bedømmelse af projektet.

Landskabet i Køge Kyst skal bringe beboerne tæt på den lokale natur med et gårdrum, hvor beboerne kan nyde strangengens fauna, havbrisen og følelsen af sand under fødderne, da beboerne træder direkte ud i strandegnen fra deres terrasser. Det åbne gårdrum spejler landskabet og laver et intimt rum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det lille landskab låner fra det store. Den lokale kontekst og stedets ånd har været retningslinje for landskabskonceptet. Atmosfæren fra strandeng og kyst er bragt ind mellem bygningerne gennem flora, materialer, farver og teksturer. Marehalm, engelskgræs, mosebunk, klitrose og sandrørhvene er udvalgt på baggrund af deres tilstedeværelse i lokalområdet og hårdførheden overfor det til tider rå kystklima, siger Line Stybe, associeret partner med ansvar for landskab hos Juul Frost Arkitekter.

Landskabet er essentielt i byen såvel som bebyggelsen. Sammen understøtter porøse overgange og kantzoner en tryg stemning, der både kommer beboere og livet i fællesarealet til gode.

Helle Juul, founding partner hos Juul Frost Arkitekter

Socialt sensitivt

Intentionen bag landskabets design er at få noget særligt ud af en regnvejrdag. Derfor bruges regnen gennem synlige vandspejle, mens afledningen af vandet sker gennem regnbede og -render.

Landskabet er også udformet med vægt på det daglige møde mellem beboere og besøgende. En rand af høje græsser mellem terrasser og det fælles rum markerer overgangen mellem privat og semi-offentligt.

rich-media-2
Regnvandshåndteringen skal være en oplevelse på en ellers grå og kedelig dag. Derfor har man gjort meget ud af bede og render. Foto: Juul Frost Arkitekter.

- Vi er stolte og glade for anerkendelsen. Landskabet er essentielt i byen såvel som bebyggelsen. Sammen understøtter porøse overgange og kantzoner en tryg stemning, der både kommer beboere og livet i fællesarealet til gode. Gode kantzoner skaber liv og interaktion langs bygningen, det aktiverer fællesrummet og skaber gode muligheder for spontane daglige møder mellem både beboerne og med besøgende fra resten af området, siger Helle Juul, der er founding partner hos Juul Frost Arkitekter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vinderen i Resident Housing-kategorien blev belgiske Studio Basta for deres landskab rundt om rækkehusene Coteau Sainte Barbe.

LILA - Landezine International Landscape Award organiseres af Landezine - Society for Promotion of Landscape Architecture og i årets internationale jury sidder bl.a. Jenny B. Osuldsen fra Snöhetta, Martin Rein-Cano fra topotek1 og Shane Coen fra Coen partners.