Banen lever op til FIFA's krav men er dog ikke blevet FIFA-godkendt.

Der er rigtig mange fordele ved en traditionel kunstgræsbane. Breddeklubberne kan spille på den året rundt, og den kræver ikke den samme vedligeholdelse.

Men der er også store ulemper.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af dem er det gummigranulat, der ligger i banerne, og som ofte flyver ud i naturen og spreder mikroplastik. På den nye PureField-bane fra Fieldturf er der slet ikke noget granulat i. Bunden er lavet af en blanding af sand og kunstgræsfibre. Ifølge den danske forhandler af banen, TF Sport og Fritid, vil det dog bare give mere stabilitet, fordi knopperne på et par fodboldstøvler træder ned i noget fast.

Forhandleren har netop haft en flok danskere med til Norge, og her var reaktionen fra de danske deltagere, at kunstgræsbanen havde samme niveau som andre kunstgræsbaner. De obligatoriske glidesår var det samme, spillerne var tilfredse, og holdbarheden var god på grund af den manglende granulat.

Og så var boldrullet helt lige.

- Der er ingen curl overhovedet, og det er vi glade for. Fibrene er sat sammen på en måde, så de ikke vender sig i løbet af kampen. Så de stopper ikke bolden, hvis man skyder mod fibrene, og de drejer ikke bolden, siger Henrik Hvistendal, der er TF Sport og Fritids salgs- og projektchef.

Ikke til professionelle

Banen er ikke FIFA-godkendt, da der ikke er noget infill-materiale i den. Den lever op til FIFA-krav med hensyn til stødabsorbering og boldrul, men blev ikke godkendt, da FIFA endnu ikke godkender produkter uden granulat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den er lavet som en træningsbane. Det er også sådan, den fungerer i Norge, hvor den er back-up for den bane, de har på stadion. Den kunne ikke lægges på en Superliga-bane i Farum eller Silkeborg, siger Henrik Hvistendal.

Der er dog forbehold ved banen. Forhandleren anbefaler ikke alle støvletyper til banen, da nogle af de nye støvler med korte knopper kan have problemer med at stå fast.

I stedet er det støvler som den klassiske, sorte Adidas Copa Mundial-støvle, der ifølge forhandleren er det perfekte. En læderstøvle med tilpas lange knopper.

- Erfaringen fra banen er, at man skal have et par allround-støvler. En topmoderne støvle kan stadig give den fornemmelse, at man glider. Men det er slet ikke sådan, vi ser på det, for vi anbefaler altid bestemte støvletyper til vores baner, og jeg synes ikke, det er fair, hvis det bliver et problem, siger Henrik Hvistendal.

Bæredygtigt på flere punkter

Hvert år forsvinder 1500 tons mikroplast fra kunstgræsbanerne. Normalt har en bane cirka 100-120 tons granulat på sig, som ofte er gamle bildæk. Manglen på granulat gør derfor samtidig, at kunstgræsbanen er meget mere klimavenlig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I forhold til en almindelig bane sparer vi 60 procent af materialerne væk. Det slid, der er på banen, er så minimalt. Vi har ingen konkrete tal på, hvor meget det er, men det er lavt. Og så kan de gamle kunstgræsfibre også smeltes om til den blanding, der ligger i bunden, siger Henrik Hvistendal.

Og umiddelbart lyder banen som en fornuftig løsning. Det mener Farhan Khan, der er lektor ved Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet. Han har netop udgivet en rapport om granulats giftighed.

- Man kender endnu ikke helt konsekvenserne af gummigranulat i naturen, men alt, der reducerer kemikalier i naturen, er et stort skridt i den rigtige retning, siger Farhan Khan.