Der bliver dog stadig stjålet alt for meget, mener Tryg Forsikring.

Der er sket et fald i vare- og lastbilstyverier efter flere års stigninger. Det skriver Tryg Forsikring i en pressemeddelelse.

I 2018 faldt anmeldelserne på området med hele 13 procent i forhold til 2017. Det viser tal fra Rigspolitiet. Nogle steder var faldet endda endnu større. Det gælder for eksempel i politikredsene Sydøstjylland, Syd- og Sønderjylland og Fyn, hvor man tidligere har haft store problemer med tyverier fra varebiler. Her faldt antallet af sager med henholdsvis 31 procent, 34 procent og 38 procent fra 2017 til 2018.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en glædelig udvikling. Men vi kommer også fra et usædvanligt højt niveau i 2017, hvor antallet af tyverier fra vare- og lastbiler lå på over 8000 - det højeste antal siden 2011. Det er dejligt at se, at det nu falder igen, og vi håber naturligvis, at det fortsætter i den rigtige retning, siger Charlotte Dietzer, skadechef i Tryg.

Der er stadig et problem

Det betyder dog ikke, at alt er lutter glade dage. For varebilstyverier er stadig et stort problem for håndværkerne, understreger Charlotte Dietzer.

I Østjyllands Politikreds har man endda opleveret en stigning i sager på 26 i forhold til året før, mens Nordsjællands, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politikreds oplevede mindre stigninger i 2018.

- I 2018 blev der anmeldt næsten 7000 tyverier fra vare- og lastbiler. Det er stadig alt for mange. Forsikringen dækker tabet, men det kan tage håndværkeren dage og uger at genanskaffe værktøj og materialer. Dertil kommer en ødelagt bil, som skal på værksted og derfor ikke kan komme ud at køre. Og når håndværkeren ikke kan udføre sit arbejde på grund af manglende udstyr, mister han penge, forklarer Charlotte Dietzer.

Vender ofte tilbage

Peder Palshøj Pedersen fra Grindsted er selvstændig kloakmester og har på det seneste oplevet tyverier, der næsten ødelagde hans forretning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På under en uge skete det hele to gange, at nogen brød ind i min varebil og stjal mit udstyr. Første gang blev jeg selvfølgelig lidt slået ud, men anden gang blev jeg decideret ramt. Jeg sov ikke i tre dage, fordi jeg bare lå med en masse frustrationer og bekymringer. Jeg overvejede kraftigt om, jeg skulle lukke mit firma, fordi det her holder jeg ikke til. Jeg er nødt til at tømme min bil for værktøj hver dag, og det betyder jo meget for mit arbejde, når jeg ikke længere kan rykke lige så hurtigt, siger Peder Palshøj Pedersen.

I dag har han investeret i både tyverialarmer, DNA-mærkning og sikkerhedsbokse, og hvis han skulle have en ny bil i dag, ville have få indsat ekstra plader i den.

Desværre er kloakmesterens sag langt fra enestående.

- Der er desværre en tendens til, at tyvene vender tilbage til de samme steder flere gange, hvilket naturligvis skaber stor frustration og utryghed for de forurettede, siger Charlotte Dietzer.