Og de må gerne stå klar inden for de næste ti år.

Over 60 procent af Albertslund Kommune er skov og grønne områder. Men det er ikke nok. Slet ikke.

Kommunen fra den københavnske vestegn har en drøm om at plante 520.000 træer for at gøre deres del for at redde klimaet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Målet kommer efter Parisaftalen, hvor der er en række initiativer, som skal sikre et skovdække på størrelse med Indien. Derfor var den også repræsenteret på weekendens folkemøde, og tilbage i 2016 kom byen op med sloganet "50 % by og 70 % natur = 120 % Albertslund".

- Udover små donationer fra de lokale og ansøgninger hos fonde, tror jeg på, at vi internt i kommunen kan betale klimakompensation. Vi tager flyet hele tiden, og hvis vi gør det, skal vi betale til en kasse i kommunen.

- Leif Pedersen (SF)

Miljø- og Byudvalgsformand i Albertslund Kommune

- Vi skal finde løsninger. Vi skal ikke bare bygge vindmøller og sætte solceller op. Vi skal hive klimaet ud af atmosfæren, og det er træer bedst til. Vi tog kommunen på ordet, da de leverede deres slogan, og nu vil vi gerne arbejde med at finde de sidste ti procent natur, siger Povl Marcussen, der er leder af Agenda Center Albertslund, som er et lokalt miljøcenter, der får kommunalt tilskud.

Selvom drømmen stadig er en drøm og ikke en officiel plan, får den støtte fra kommunen. SF's Leif Pedersen er formand i Miljø- og Byudvalget samt næstformand i Agenda Center Albertslund, og han vil gøre sit for, at resten af kommunen tager godt imod projektet. I alt drejer det sig om 1,3 kvadratkilometer, der skal beplantes med træer.

- Jeg tror virkelig meget på det her projekt. Og vi skal engagere folk i kommunen til også at tro på projektet. Vi kan sagtens finde pladsen til at plante træerne, siger Leif Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På nippet til pladsmangel

Det store spørgsmål er dog bare: Hvor skal de træer være? Det er ikke endeligt besluttet, men på Albertslund Kommunes godt 23 kvadratkilometer, er begge enige om, at der er plads nok.

- Der er i forvejen en kunstig anlagt skov i Albertslund Kommune, og den kunne man gøre større. Vi kan også være kreative med at skabe grønne facader og grønne tage eller lave små byparker. Vi er også allerede begyndt at dele små træer ud til folks private haver. Der er masser af muligheder, siger Povl Marcussen.

Men 520.000 træer er mange. Det erkender han.

- Det bliver meget, meget svært. Men jeg ser det som en bunden opgave, og jeg vil hellere sætte barren højt. Og hvis det viser sig, at det er umuligt, skal vi samarbejde med andre organisationer om at plante træer i andre kommuner. Jeg ved dog ikke helt endnu, hvem de organisationer kunne være, siger Povl Marcussen.

rich-media-3
Leif Mikkelsen (SF), er blevet valgt som kommunens repræsentant i Agenda Center Albertslund. Han tror på projektet men erkender, at finansieringen ikke helt er på plads endnu. Foto: Pressefoto/Jeppe Carlsen.

Pengene er der ikke endnu

Selvom målsætningen er yderst ambitiøs, er den faktisk sat lavt, mener Povl Marcussen. Kommunen mener selv, at den skal beplante 13 kvadratkilometer skov for at kunne leve op til dens del af Paris-aftalen. Det er dog urealistisk, og derfor er målet "kun" at at beplante en tiendedel af aftalens ordlyd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Drømmen er endnu ikke havnet ved kommunen, men i denne uge skal den gennemgås i forvaltningen. Der er endnu ikke helt styr på hverken tidsrammen eller økonomien.

- Jeg vil sige, at træerne kan være plantet inden for en 10-årig periode, men det er bare et kvalificeret gæt. Men det nytter ikke noget at lave for lange tidsestimater, for så bliver der ikke gjort nok, siger Povl Marcussen.

Helt så sikker i sin sag er SF's Leif Pedersen ikke. Han håber, at de første træer kan være plantet inden for de næste to år.

Økonomisk er planen slet ikke klar. Men politikeren har et noget anderledes bud på, hvordan de mange træer kan finansieres.

- Udover små donationer fra de lokale og ansøgninger hos fonde, tror jeg på, at vi internt i kommunen kan betale klimakompensation. Vi tager flyet hele tiden, og hvis vi gør det, skal vi betale til en kasse i kommunen, siger Leif Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis så det betyder, at kommunens ansatte begynder at flyve mindre, er det til gengæld også et plus.

- Vi skal ikke bare flyve for at tjene penge til en skov. Men der ligger ikke en færdig økonomisk nøgle, som vi bare kan tage frem. Den er ikke lavet endnu, siger Leif Pedersen.