Det spørgsmål søgte et panel bestående af byggefolk i alle afskygninger at besvare på Folkemødet.

Hvad har Pension Danmark, Bonderøven, Aalborg Portland, Synergi/Velux og Det Økologiske Råd tilfælles?

Svar: De har alle markante holdninger til, hvordan vi kan bygge mere bæredygtigt i fremtiden. Ja, og så havde alle sagt ja til at deltage ved en debat i Folkemødets eneste faste, CLT-tømrede pavillon torsdag eftermiddag; om hvordan man sænker CO2-udledningen i byggebranchen. Og CLT er ikke løsningen på alle problemer, slog Thomas Uhd fra Aalborg Portland fast med det samme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Uanset om man er fløjet eller sejlet til Folkemøde har man lagt til kaj ved en mole af beton, eller også er man landet på en bane af beton. Vi kan ikke komme uden om, at der er behov for beton og cement i fremtiden, erklærede han.

Den grønneste kvadratmeter er den, vi ikke bygger.

Frank (Bonderøven) Erichsen

Men til boligbyggeriet, skal man til at tænke i de baner af lim, lærk, birk og fyr, resonerede Mia Manghezi, udviklingsdirektør i Pension Danmark.

- Vi skal til at bygge mere i træ, og det kommer vi også til i Pension Danmark, forklarede hun til forsamlingen, som sad glimrende placeret i træpavillonen konstrueret af Adserballe & Knudsen på foranledning af Boligselskabet Sjælland, Vilhelm Lauritzen Arkitekter samt Holmsgaard Rådgivende Ingeniører.

Bekymringer er der nok af

Med en voksende befolkning er der også behov for en ny tilgang til tingene. Behovet for boliger stiger, og de kan ikke alle bygges af armeret beton, hvis man ønsker at reducere byggeriets CO2-udledning, som skønnes at udgøre cirka 40 procent af den samlede udledning - herunder dog også opvarmning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Frank Erichsen, DR's egen bonderøv, medbragte en anden tilgang end pensionskæmper og beton-lobbyister.

- Man skal bare huske på, at beton også har en udløbsdato, lød det fra den medievante bondemand, som også har stærke holdninger til byggeri. Det skal bygges så det kan holde, af genanvendelige, naturlige materialer som på Kastaniegården, hvor Frank residerer.

rich-media-3
Også før debatten, var der masser af interesserede for at se på byggeriet. Foto: Thøger Raun.

Det blev bakket op af Sune Grollov, som arbejder for Velux som Senior Advisor for CSR & Sustainability. Han understregede, at man er nødt til at se på hele livscyklus.

- Min største bekymring er, at vores politikere ikke følger op på det momentum, som der er i debatten lige nu. Danmark bør være foregangsland, og det er vi ikke længere, lød det.

Masser af løsninger

Men heldigvis er danskerne ikke efterladt på den klimamæssige bagperron uden noget at gribe og gøre i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det blev også understreget af hele panelet. 40 procent af danskerne bor stadig i huse med energimærke E, F og G, så her er mulighed for at konstruere en bedre klimaskærm, lød det. Der er behov for, at politikerne kommer på banen med den frivillige bæredygtighedsklasse, så man kan få et fælles sprog for bæredygtighed. Og så skal man blive bedre til at tænke i holdindsatser.

- Hvis vi bliver bedre til at integrere samarbejdet mellem ingeniører, bygherre, arkitekter og entreprenør, kan vi reducer den mængde af beton, der skal bruges i konstruktionen. Der er ligeledes større mulighed for at tænke i alternative materialer, sagde Thomas Uhd, som henviste til en norsk model med såkaldte "Power Houses", som bonner positivt i stedet for negativt ud på CO2-kontoen.

rich-media-5
Bonderøven Frank Erichsen talte for, at man vender tilbage til tidligere tiders dyder i byggeriet - dropper cementen og fokuserer på genbrugsmaterialer. Foto: Thøger Raun.

Står det til Bonderøven, er det i helt andre baner, man skal tænke.

- Den grønneste kvadratmeter er den, vi ikke bygger, sagde han underfundigt og henviste til, at danskerne er glade for kæmpe store huse og lejligheder. Men hvor det er svært at bede hr. og fru Hansen om at reducere deres køkken-alrum, er der et andet sted, man kunne sætte ind.

- De fleste håndværkere kan som regel ikke guide den private boligejer til, hvordan de gør deres hus mere bæredygtigt. Uddannelse skal helt sikkert være i fokus, lød det.