For MT Skovservice giver ombyggede Hitachi-gravemaskiner en større fleksibilitet end skovmaskiner.

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det. Men det er 8-tons Hitachi ZX85USB-5A gravemaskiner, der løser de daglige opgaver med træfældning, skov- og kratrydning for den fynske virksomhed MT Skovservice.

rich-media-1
Sikkerhedsgitteret oven på kabinetaget sikre føreren imod nedfald af grene og stammer.

- Det er lidt atypisk at vælge gravemaskiner i stedet for specialiserede skovmaskiner, men det er der mange gode grunde til, fortæller indehaver Mikkel Thykjær, der netop har fået leveret sin Hitachi gravemaskine nummer fire.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er lidt atypisk at vælge gravemaskiner i stedet for specialiserede skovmaskiner, men det er der mange gode grunde til.

Indehaver Mikkel Thykjær

MT Skovservice

- Dels er de billigere i indkøb og drift, dels har vi gode erfaringer med gravemaskinerne, som med det rigtige udstyr passer godt til vores opgaver, og så har de en høj kørekomfort. Desuden får vi god sparring på det tekniske, når maskinerne skal tilpasses vores arbejdsopgaver i skoven, siger han videre.

Ombygget til skoven

H.P. Entreprenørmaskiner har rådgivet om mulighederne og foretaget en hel række modifikationer på Hitachi gravemaskinerne.

rich-media-4
Indehaver Mikkel Thykjær fra MT Skovservice.

- De får stålbånd på, som er bedre at køre med i skoven grundet det lave fladetryk. Det normale dozerblad fjernes, og hydraulikolien føres ud på armen til brug for udstyr som savhoved, buskrydder og saks. De styres med joystick, og selve maskinen kan køres via en rulle i det ene joystick i stedet for med de fodpedaler, der normalt bruges. Det er nemmere og giver større manøvredygtighed i skoven, hvor træerne kan stå tæt, forklarer distriktschef Carsten M. Jacobsen fra H.P. Entreprenørmaskiner.

Den nødvendige kraft til for eksempel at holde et træ, som savhovedet har kappet af, sikres af maskinens styrke. De to hydraulikpumper er slået sammen, så der kommer maksimalt olieflow ud til udstyret. Det gør, at føreren på samme tid kan bruge udstyret, svinge rundt og køre med maskinen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
Modificeringen af Hitachi ZX85USB-5A gør maskinen ideel til arbejdet i skoven.

Andre ændringer er, at rørføringen er placeret på overkanten af armen for at være bedre beskyttet.

Maskinen har fået en ekstra værktøjskasse, hvor føreren kan opbevare en motorsav. Og i forlængelse af den en skruestik, så saven kan fastspændes, når kæden skal slibes. Endelig er der som værn mod nedfald af grene og stammer monteret et sikkerhedsgitter oven på kabinetaget.

Alsidige som schweizerknive

MT Skovservice fra Brylle ved Tommerup løser opgaver på hele Fyn for godser, kommuner og især landbrug med nogle hektarer skov på deres ejendomme. Virksomhedens fem medarbejdere udfører blandt andet maskinskovning og udkørsel, samt fældning af levende hegn, udtynding, flishugning, rydning til byggeprojekter med videre. De fire modificerede Hitachi gravemaskiner er i brug hele året med størst travlhed i månederne august-september.

rich-media-7
Maskinen sammenlignes med en schweizerkniv.

- Maskinerne er alsidige, lige som en schweizerkniv med denne opbygning, og det er en klar fordel at have fire ens maskiner. Reservedelene passer sammen, vi kender maskinerne og deres servicebehov rigtig godt. Flere af dem har kørt meget, så i forhold til salgsværdien vil det kunne betale sig at beholde dem - og til sidst bruge dem til reservedele, siger Mikkel Thykjær.

Ved arbejde i skovområder er det vigtigt at minimere skader på jordbunden og træernes rodsystemer. Derfor er det et krav fra blandt andet Naturstyrelsen, at maskiners marktryk under alle forhold bør være lavere end jordbundens bæreevne, og det gør de bæltedrevne gravemaskiner velegnede til disse opgaver, idet skovmaskinerne i mange tilfælde er tungere.