Den nye Aarhus-afdeling starter op med en stor opgave i Botanisk Have.

Grønteknik kunne i sidste uge skrive, at Aarhus ville få et nyt grønt samlingspunkt i Botanisk Have. Det bliver Hededanmark, der i samarbejde med Hags og Aarhus Kommune skal anlægge den 3000 kvadratmeter store legeplads med vandlegelandskab, svævebane, trampoliner og plukkevenlige frugttræer. Det skriver Hededanmark i en pressemeddelelse.

Tidligere i år etablerede anlægsgartnervirksomheden en østjysk afdeling i Søften nordvest for Aarhus, og opgaven med at etablere en legeplads bliver det første projekt for afdelingen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Botanisk Have betyder noget særligt for aarhusianerne, og derfor ser vi selvfølgelig frem til at give dem et legelandskab, som kan blive et af Aarhus' nye samlingssteder. Samtidig er det en kompleks opgave med mange forskellige elementer og underlag - både pladsstøbt beton, gummiunderlag og andet - som man som fagmand ikke kan andet end at glæde sig til at sætte tænderne i, siger Jacob Lahn, der er projektleder i Hededanmark.

Han påpeger samtidig, at det for virksomheden er en stor fordel at have egen afdeling for udvikling af uderum.

- Det betyder, at vi i en opgave som denne, hvor projektet er udtænkt af vores kolleger, har mulighed for løbende dialog og konstant sparring om de mest optimale løsninger, så vi kan give aarhusianerne et uderum af højeste kvalitet, siger Jacob Lahn.

Respekt for parken

Hededanmarks egen afdeling for kreative uderum har samarbejdet med specialisterne i uderumsudstyr i virksomheden Hags om at udtænke planen for legelandskabet til Botanisk Have. Udover at være en oase for leg, læring og afslapning for hele familien er landskabet også udviklet med respekt for Botanisk Haves grønne områder.

- Vi har haft stor fokus på at passe godt på den park, som landskabet skal placeres i, og derfor har vi i udviklingen af legepladsen og udenomsarealet taget udgangspunkt i Botanisk Haves egne elementer og terræn, siger Lene Lunghøj, som er landskabsarkitekt i HedeDanmark og idé-kvinde bag projektet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For eksempel bliver de nye stier anlagt, så de ligner de stier, der allerede er anlagt i parken. Formen fra Botanisk Haves amfiteater bliver genbrugt i betonkanter ved legepladsen, og parkens vandløb bliver inspirationskilde til en vandåre gennem landskabet.

- Aarhus Kommune har lagt stor vægt på, at både kørestolsbrugere, ældre med rollatorer og andre med bevægelsesudfordringer skal have let adgang til området og også kunne få glæde af det. Derfor leverer Hags blandt andet en karrusel, så også børn med handicap sikkert kan få en snurretur. Det store samlende legeredskab kan man bevæge sig under og i - også som kørestolsbruger, og vi har sørget for, at der er god plads omkring redskaberne til at komme rundt, siger Lene Lunghøj.

Fredningsnævnet har netop godkendt planen for legeområdet, og HedeDanmark har allerede taget hul på arbejdet.