Den liberale tankegang skinner naturligvis igennem hos Liberal Alliance, der vil sikre mere vild skov og give private større mulighed for at drive skov.

Skov og natur har endnu ikke været tæt på at være et centralt tema i denne valgkamp, selvom klimaet ofte har været på dagsordenen i de forskellige valgdebatter. Men det ændrer ikke på, at partierne hver især har en plan for, hvad der skal gøres.

Hos Liberal Alliance har man for nylig lanceret sin 2030-plan, der på mange måder har store ambitioner. I den står der, at alle statens arealer omlægges til naturskove, der vokser vildt, og hvor befolkningen har fri adgang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der skal ikke produceres materialer som for eksempel tømmer gennem staten. Ejendomsretten er helt central i vores tankegang, og staten skal ikke eje skoven, siger Carsten Bach, der er miljø- og klimaordfører for Liberal Alliance (LA).

For LA kommer man, som partiet selv betegner det i 2030-planen, til at "slå to fluer med et smæk".

- Når områderne bliver drevet af private, bliver konkurrencen større. Biodiversitetskrisen vil ikke blive direkte hjulpet af, at skovene ryger på private hænder, men det vil hjælpe, at vi ligger større områder af til urørt skov.

Tradition

I dag forvalter Naturstyrelsen 110.000 hektar skov og 90.000 hektar lysåbne arealer. Det er dog et levn fra en svunden tid, mener ordføreren.

- Det har været en tradition, at staten varetager arealer, men sådan behøver det ikke at være. Der er nok private aktører, der kan tage sig af naturområderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

"Hvilke private aktører er det, der kan varetage de områder?

- Der stiller du et spørgsmål, som er svært at svare på, men det skal ske igennem en tværfaglig indsats. Det kunne være biologer, biodiversitetseksperter, forskere og nogle landbrugsfaglige folk, siger Carsten Bach.