Hos Karterra er man nået langt med at tænke storskalaproduktion ind i byggeriet.

KØBENHAVN: Det kan godt være, at det ikke er alle i byggebranchen, som er kommet med på træ-vognen. Men tendensen er i den grad kommet for at blive, mener en af talere på den igangværende konference Build in Wood.

Eric Karsh arbejder for Equilibrium, der er et datterselskab til amerikanske Katerra. Og netop Katerra er i gang med noget, der burde få det til at ringe for ørene af betonindustrien. I Guds ejet land er man i gang med at opføre en ny fabrik, der skal producere CLT - såkaldt Cross Laminated Timber. Den type træ, man bruger i det meste træbyggeri. Målet er ifølge ingeniøren, at man tredobler det samlede output af CLT, så prisen på materialet falder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Træ har den fordel frem for beton, at det er meget lettere at bearbejde på fabrikken, og det er på fabrikken, der er effektiviseringsgevinster at hente, sagde Eric Karsh i sit 45 minutters foredrag.

Han understregede at Katerras nærmest kometagtige vækstkurve, taler for sig selv. Selskabet, der er en startup, har kun fire år på bagen, men har nu cirka 5.000 medarbejdere på verdensplan.

Eric Karsh, der har fulgt byggeri i træ i mere end 25 år, peger på en anden af træ-byggeriets fordele. Et træhus Equilibrium har konstrueret, udført i CLT, som kun tog seks dage at bygge.

- CNC-produktion inden for træ er nu nået et niveau, hvor præfabrikation af elementer er umådeligt billigt. Det reducerer arbejdet på pladsen, og gør byggeriet konkurrencedygtigt, lød det.