Det får SMVdanmark til at gå pengeinstitutterne i bedene.

Det skal være slut med lange, besværlige og i mange tilfælde ufrugtbare forhandlinger med banken, når sunde små og mellemstore virksomheder, de såkaldte SMV'er, skal bruge penge til udviklingsprojekter. Det mener man hos de små og mellemstore virksomheders hovederhvervsorganisation SMVdanmark, der nu lancerer et alternativ til bankernes ind- og udlån.

- Bankerne har haft så travlt med at blive til kæmpe finansielle supermarkeder, at de helt har glemt, at almindelige mennesker og virksomheder primært har brug for banken til ind- og udlån. De har nedprioriteret de små og mellemstore virksomheder, som skaber væksten og hovedparten af nye job i Danmark. Vi har i årevis forsøgt at råbe bankerne op om problemet - desværre uden held. Så nu tager vi skeen i egen hånd, siger SMVdanmarks vicedirektør Jakob Brandt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han henviser blandt andet til en ny undersøgelse fra SMVdanmark, der viser, at hver fjerde SMV, der sidste år ansøgte om lån eller kassekredit i banken, fik et nej - på trods af, at det var sunde virksomheder, hvor 82 procent har haft overskud de to forudgående år.

Gennemprøvet koncept

Derfor har man netop lanceret smverhvervslaan.dk. Siden er bygget på en anerkendt - og af Finanstilsynet godkendt - platform, og er et samarbejde mellem SMVdanmark og Flex Funding A/S, der driver platformen og foretager de konkrete kreditvurderinger af låntagerne.

- Flex Funding A/S har udviklet deres teknologi over de seneste år og har allerede formidlet lån for 180 millioner kroner til danske SMV'er. Men mange er ikke bevidste om muligheden, så vi ser det her som en mulighed for, at SMVdanmark på fordelagtig vis kan bringe lån via crowdlending ud til vores 18.000 medlemsvirksomheder. Dermed håber vi at kunne sætte turbo på virksomhedernes mulighed for at skaffe fair finansiering til deres vækst andre steder end i banken, siger Jakob Brandt.

- Vi har ikke filialer, hovedkontorer og store direktørlønninger. Vi anvender mulighederne i ny teknologi og matcher via en digital platform långivere og låntagere. Dermed kan vi holde omkostningerne så langt nede, at vores rentemarginal kun er på 1 procentpoint mod op mod 7 procentpoint i bankerne.

Virksomheder med overskud kan altså låne deres penge ud og få en væsentlig bedre forrentning end i banken, mens låntager får en lav og konkurrencedygtig rente, faste vilkår og et uopsigeligt lån i hele perioden, fortsætter han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Airbnb for erhvervslån

Populært sagt er SMVerhvervslån en platform, der formidler penge på samme måde, som Airbnb formidler overnatninger.

- Vi skaber kontakten mellem to parter, som hver har et behov, og vi sikrer, at det foregår på ordnede vilkår, siger Jakob Brandt og fortsætter:

- Crowdlending vil helt sikkert disrupte bankernes ind- og udlånsforretning. Fuldstændigt ligesom Airbnb gjorde det med overnatninger, vil vi komme til at vise en helt ny måde at formidle kapital på, og ligesom Airbnb har fået folk til at rejse mere, vil SMVerhvervslån komme til at skabe vækst og nye job, fordi en masse projekter, som bankerne ville sige nej til, nu kan finde finansiering og blive sat i værk.