Kun Enhedslisten er ikke med i nyt forlig, som sender næsten en halv milliard kroner til Arbejdstilsynet over tre år.

Arbejdsmiljøet skal forbedres i Danmark. Det mener en række partier, som netop er blevet enige om et nyt forlig for området.

Forliget sender 460 millioner kroner af sted til Arbejdstilsynet over de kommende tre år. Det skal blandt andet styrke Arbejdstilsynets indsats for ordnede forhold på landets byggepladser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bag aftalen står regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, SF, Alternativet og Radikale Venstre.

Partierne er også enige om at skærpe bøderne og sanktionerne over for de virksomheder, som begår alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljøloven, og at styrke kontrollen med udenlandske virksomheder blandt andet i form af flere kontrolaktioner og et fortsat skærpet tilsyn på større bygge- og anlægsprojekter.

- Vi har fået sat en tyk streg under, at vi tager arbejdsmiljøet alvorligt, og så har vi fundet midler til at sikre en mærkbar forhøjelse af bevillingen til Arbejdstilsynet, herunder til kontrollen med udenlandske virksomheder, så vi sikrer ordnede forhold på det danske arbejdsmarked, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i en pressemeddelelse fra sit ministerium.

Helhedsorienteret tilsyn

Hos Dansk Byggeri hilser man dele af aftalen velkommen. De finder det positivt, at Arbejdstilsynet nu gør det permanent med helhedsorienterede tilsyn. Det betyder, at de tilsynsførende kontrollerer alle virksomheder på en byggeplads og samtidig tjekker, om bygherren, ingeniøren og arkitekten har levet op til deres forpligtelser i forbindelse med planlægningen af byggeriet.

- Vi ved fra forskningen, at hver tredje ulykke skyldes, at planlægningen på tegnebrættet ikke har taget højde for arbejdsmiljøet. Derfor er det tvingende nødvendigt, at Arbejdstilsynet ikke kun fører tilsyn med entreprenørerne, men at man også undersøger, om projekteringen i tilstrækkelig grad har taget højde for arbejdsmiljøet, siger arbejdsmiljøpolitisk chef Mette Møller Nielsen, Dansk Byggeri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bøder for brud på arbejdsmiljøreglerne bliver sat op. Samtidig skal virksomhederne til at betale for det opfølgende tilsyn.

- Betaling for tilsyn er en farlig vej at gå. Forudsætningen for et godt tilsyn på en byggeplads er, at parterne kan kommunikere med hinanden på en åben og fordomsfri måde. Den atmosfære kan være svært at skabe, når den ene part ved, at der helt sikkert lander et gebyr for tilsynet bagefter, siger Mette Møller Nielsen.