Der bliver brugt væsentlig flere penge på banen i Herning end i Horsens. Det giver plads til detaljen og i sidste ende har Hernings budget givet Danmarks bedste fodboldbane.

Der er både stor forskel på top og bund i den danske Superliga, hvis man måler på de vurderinger, der er kommet fra Superliga-anførernes sms-stemmer efter kamp. Men der er også en ret stor forskel i, hvor store budgetterne til de forskellige baner er. Det viser en række aktindsigter, Grøn Teknik har foretaget. Her har det dog været umuligt at få budgettet fra FC København, da klubben er privatejet.

Her ligger stadioner som i Odense og Hjørring med et budget i omegnen af 450.000 kroner, men på Danmarks bedste bane i Herning er driftstilbuddet helt oppe på 869.000 kroner. Det er dog sådan, at alle kommuner afregner deres baner på forskellige måder, og derfor kan det være svært at sammenligne. Nogle afregner for eksempel som i Hobro med et samlet budget for både Superliga-banen samt en træningsbane. I Odense og Herning har man et særskilt budget kun for opvisningsbanen, og i Aalborg er det ikke muligt at trække stadion ud af budgettet, da det er koblet sammen med et idrætscenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er slet ikke nogen tvivl om, at vores budget for banen ligger oppe i den øverste tredjedel i Danmark. Men det er nogle gange som at sammenligne æbler og pærer, når man sammenligner med andre klubber. Vores pris indeholder præcis, hvad det koster at holde græsarealet og ud til tribunen, siger Anders Faber Nielsen, der er stabsleder hos Drift og Service i Herning Kommune.

Den sidste finish

Ser man på vurderingen over de bedste baner i efteråret, vinder FC Midtjylland da også klart. Det kræver en god groundsman og en fornuftig økonomi, og det er ikke en økonomi, man ser alle steder i Superligaen.

- Det vil blive dyrere for FC Midtjylland, når de kun har en bane, der skal køre maskiner på i stedet for, at de kan fordele det over flere baner. Men de har også brugt penge på for eksempel en fiberdug og vækstlys, og det har gjort banen bedre, siger Jørn Juul, der er chef for Forum Horsens, som driver banen på Casa Arena.

Han vurderer, at man på et år cirka bruger 450.000 kroner på den bane. En bane, der i efteråret var den næstdårligste.

- Hvis vi skal flytte banen væsentligt, skal vi op i FC Midtjyllands prisklasse for at klare alle detaljer, og det kommer vi ikke op på. Så jeg tror ikke, vi i Horsens kan optimere ret meget mere, siger Jørn Juul.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det udlæg kender de godt i Herning. Her topskar man samtlige 8500 kvadratmeter før sæsonstart. Hele tørven røg simpelthen af.

- Det er detaljerne, der løfter en bane. Alle groundsmen i Superligaen har styr på deres basisdrift, men forfiningen med en fiberdug, vækstlys og en mand, der med hånden genopretter alle huller. Det gør forskellen, siger Anders Faber Nielsen.

Et dårligt år

I efteråret var det kun kunstgræsset på Right to Dream Park i Farum, der var længere nede, men fra banen i Horsens til Aalborg Portland Park på tredjepladsen er der under et point i difference.

Banen i Horsens var ellers berømt og berygtet for at være elendig. I sidste sæson var banen den dårligste i ligaen - under kunstgræsbanerne i Farum og Silkeborg og banen i Helsingør, hvor der ikke var varme i banen.

- Problemet sidste år var, at vi havde haft speedway på banen, og i de efterfølgende tre uger væltede det ned med regn, så vi kunne ikke gøre den god. Det er et enkelt dårligt år, og det har ikke noget med den nuværende bane at gøre. I år synes jeg faktisk, at vi har en fin bane, og normalt har vores budget været nok, så i år synes jeg ikke, der er noget problem med græsset, siger Jørn Juul.