Alt tropisk træ, der sælges i Optimera, er nu 100 procent FSC-certificeret, og som helhed er 70 procent af alle varenumre certificerede.

Optimera har nået en milepæl. Efter fire års arbejde findes der nu kun FSC-certificeret tropetræ på lagerhylderne, og kigger man på sortimentet som helhed er 3400 varenumre certificerede. 70 procent af alle varer kommer dermed fra leverandører, der garanterer en fuldt bæredygtig leverancekæde. Optimera stiler stenhårdt mod at nå det sidste stykke mod et fuldt certificeret sortiment.

- Det er et ambitiøst mål, og vi nærmer os skridt for skridt. Vi tager ikke nye leverandører ind, der ikke er certificerede, og vi lægger hele tiden pres på vores eksisterende leverandører, for at de kun sælger FSC/PEFC-mærket træ, siger kommerciel direktør i Optimera, Thomas Juul og fortæller, at Optimera har omkring 50 certificerede leverandører.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kræver intern uddannelse

Certificering kræver ekstra rutiner, og derfor bruger Optimera ressourcer på uddannelse, så medarbejderne forstår formålet og kan være med til at støtte håndværkerne. Der er stigende krav til certificering i byggebranchen, og det er vigtigt at få de små og mindre håndværksmestre med på vognen. Ellers risikerer de at blive fravalgt.

I de fleste offentlige projekter er der krav om brug af bæredygtige materialer. De store entreprenører har det også oftere med i udbudsmaterialet.

Målet om et 100 procent certificeret sortiment betyder, at det ikke kun er træplanker, der er under certificeringsluppen i Optimera. Lige nu er der fokus på de produkter, hvor certificering typisk ikke har så stor opmærksomhed som for eksempel fejekoste, malerpinde og skruetrækkere med træskafter.

Norden er også vigtig

- I nogles øjne kan det virke overflødigt. Nogle håndværkere mener ikke, de behøver bekymre sig om certificering, fordi de kun køber nordisk træ. Men også her i Norden har vi en stærk interesse i at beskytte vores skove. Hvis vi kun genplanter ud fra økonomiske hensyn, får vi nogle produktionsskove, der ikke medtænker helhedsbrugen af skoven, siger den ansvarlige for certificering i Optimera Birgit Ford og fortsætter:

- Certificering handler om meget mere end tropetræ og FSC-mærkede havemøbler. Et meget vigtigt aspekt i certificeringen er at garantere ordentlige arbejdsmiljøforhold for de mennesker, der arbejder i skovene, hvilket ligger Optimera meget på sinde. Derudover er der hele sporbarheden. Den sikrer, at træet kan spores hele vejen tilbage til skoven led for led, hvilket beskytter mod parallelimporteret træ fra eksempelvis Rusland.