Næste år er det 100 år siden, Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Det markerer man i Aabenraa.

- Jeg er utrolig glad for, at A.P. Møller Fonden støtter Genforeningspark-projektet, der vil blive et samlingspunkt og et grønt åndehul i Aabenraa, og som har stor historisk betydning for Sønderjyllands genforening med resten af Danmark.

Sådan lyder det fra Aabenraa Kommunes borgmester, Thomas Andresen, efter at A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har givet tilsagn om at bevilge 5,6 millioner kroner til en Genforeningspark, som skal ligge foran kursuscentret Folkehjem i Aabenraa.

Artiklen fortsætter efter annoncen

100-året for Genforeningen i 2020 er lige om hjørnet, og det har Aabenraa Kommune ønsket at bidrage til ved at omdanne netop arealet foran Folkehjem og Aabenraa Bibliotek til en Genforeningspark.

Projektets ambitioner kan med bevillingen nu blive ført ud i livet, hvilket betyder, at man kan skabe en fortælling om de 3000 danskere, som stod og hørte H.P. Hanssens tale på Folkehjems balkon 17. november 1918.

- Med de 12,775 millioner kroner Aabenraa Kommune selv har afsat, bevillingen fra A.P. Møller Fonden samt bevillingen på én millioner kroner fra Bitten og Mads Clausens Fond, så får Genforeningspark netop det udtryk, hvor fortid, nutid og fremtid smelter sammen, siger Thomas Andresen og tilføjer:

- Derudover får Aabenraa Bibliotek og Folkehjem en fælles indgang, der bringer de to institutioner tættere sammen om Genforeningens historiefortælling. Samtidig bliver det oprindelige bakkedrag på den nordlige del af grunden genskabt.

Arbejdet med at etablere Genforeningsparken går i gang efter sensommeren 2019 og vil stå klar til den store fejring af Genforeningen 2020 næste år.