En bevilling på 1,2 millioner kroner giver et frisk pust til Skøjtesøerne ved Esbjerg.

Skøjtesøerne i Bramming er netop blevet renoveret via en bevilling på 1,2 mill. kr. fra Esbjerg Kommune. Der er etableret en 2,1 meter bred gangsti rundt om begge søer, og der er lavet en solid kantsikring i robinie-træ, som sikrer at jorden ikke skrider.

Derudover er der etableret et terrændæk - en platform i robinie-træ ud over vandet på den mindste af de to søer, som populært kaldes ishockeysøen. Med valget af robinietræ har kommunen sikret sig bæredygtigt alternativ til trykimprægneret træ.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver SkovTrup.dk i en pressemeddelelse.

Robinie-træet er fra plantager i EU, og er ekstremt holdbart, idet andelen af kernetræ er næsten 100 procent. Robinie er en af de løvtræs-sorter, der har mindst andel af såkaldt splinttræ. Splinten er ca. 10 millimeter, og når den er fjernet, er resten rent kernetræ.

Alternativ til trykimprægneret træ

Til sammenligning har egetræer splinttræ helt op til 60 millimeter - altså seks gange så meget.

Robinie-træet har en celleformet struktur, der er kugleformet som et grantræ - derfor kan svampesporer ikke trænge ind. Robinie har desuden et højt indhold af naturlige garvesyrer, der slår svampe ihjel. Ifølge langtidsforsøg på Teknologisk Institut er holdbarheden - gravet ned i jorden - mellem 18 og 34 år.

Robinie er som alternativ til trykimprægneret træ blandt andet oplagt at bruge ved projekter i saltvand, og hvor der er særlige krav til holdbarhed og styrke. Og hvor træet er i permanent kontakt med jord eller ferskvand, eller hvor det er vanskeligt at inspicere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desuden er det oplagt at bruge ved projekter, hvor træet er udsat for vejr og vind samt kondens, men hvor der jævnligt sker en naturlig udtørring.