Regnvand skal håndteres via fordampning, mener man i den københavnske omegnskommnue, hvor en helt ny løsning ser dagnes lys.

Under det mundrette navn "Damp" vil Gladsaxe Kommune i de kommende år udvikle helt nye klimatilpasningsløsninger.

Helt konkret går det ud på, at regnvand fra boligafdelingen Pileparken 6 under Arbejdernes Boligselskab i Gladsaxe med 117 boliger skal håndteres lokalt - udelukkende med fordampning. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lokal nedsivning er nemlig ikke mulig, når der er forhøjet grundvand eller forurenet jord. Og målet i Gladsaxe er at skabe skalerbare løsninger, som kan kopieres af andre boligafdelinger og i princippet i resten af verden - samt at kombinere udseende og udvikling.

Vi sigter på at udvikle en helt ny overflade til byen. Det bliver et laboratorium i virkeligheden.

Borgmester Trine Græse (S)

Gladsaxe Kommune

- Med Damp-projektet kommer vi til at arbejde med klimaindsats og partnerskaber i et og samme projekt. Det er helt i tråd med vores ønske om at understøtte FN's verdensmål for bæredygtig udvikling på klimaområdet, siger borgmester Trine Græse (S).

Både Gladsaxe Kommune, forsyningsselskabet Novafos, Teknologisk Institut og Københavns Universitet deltager således sammen med boligselskabet i projektet, der har fået økonomisk støtte af Realdania.

Næring til byliv, planter og dyr

Projektet har særligt fokus på at udvikle en løsning til regnvandshåndtering i den tætte by.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her er de største udfordringer med håndtering af regnvand, men det er også her, projektet kan skabe størst forandring. I et fordampningsanlæg vil vandet være synligt som rislende og spejlende overflader. Naturlige, grønne miljøer skaber desuden næring til et frodigt dyre- og planteliv, og man kan dermed skabe byrum, man ikke kender i dag. Det bliver rekreative og nærværende miljøer for de mennesker, der skal bo i dem.

- Vi sigter på at udvikle en helt ny overflade til byen. Det bliver et laboratorium i virkeligheden, hvor vi samtænker æstetiske og hydrauliske principper og udvikler helt nye og fordampningsegnede overflader til byen, projektleder Morten Rask Madsen, akitekt Julie Trier Brøgger sammen med konsulent Kristoffer Sindby-Larsen fra Teknologisk Institut.