Det er blevet en smule nemmere for anlægsvirksomhederne at få medarbejdere - til gengæld er de begyndt at mangle opgaver.

Bygge- og anlægsbranchen har slået kold vand i blodet.

- Euforien og guldstemningen ovenpå håndboldherrernes VM-triumf har ikke ligefrem spredt sig til erhvervslivet. I Danmarks Statistiks første konjunkturbarometer i 2019 peger mundvigene nedad, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Danmarks Statistik befinder både industriens og bygge- og anlægsbranchens månedlige konjunkturindikator for januar sig under frysepunktet med tal på hhv. -5 og -1 i januar.

- Virksomhederne er formentlig påvirket af den internationale usikkerhed med Brexit og handelskrig, siger cheføkonomen.

Begyndende panderynker

I bygge og anlæg er de fleste nøgletal fortsat positive, men der er begyndende panderynker, særligt hos anlægsentreprenørerne, hvor der nu er en overvægt af virksomheder, hvor det går den forkerte vej med efterspøgslen.

- Januar er ganske vist lavsæson i byggeri og anlæg. Alligevel er det opsigtsvækkende, at andelen af anlægsentreprenører, som oplever begrænsninger i produktionen, fordi de mangler medarbejdere, er faldet fra hele 61 procent i juli sidste år til nu 20 procent. Samtidig er der 22 procent af anlægsvirksomhederne, der oplever begrænsninger, fordi de mangler opgaver, siger Bo Sandberg.

Nu hvor både Metro Cityring og jernbanen over Køge og Ringsted er ved at være færdigbygget, ønsker Dansk Byggeri infrastrukturprojekter, der kan erstatte dem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En langsigtet infrastrukturplan vil falde på et tørt sted - men det vil ikke gøre ordrebøgerne tykkere på kort sigt. Så desværre står flere anlægsvirksomheder nu formentlig foran afskedigelser og dermed tab af værdifuld viden og erfaring, siger cheføkonom Bo Sandberg.