Kunstgræsbanerne skal så vidt muligt vedligeholdes, og det hjælper en maskine med at gøre.

Hvis ikke en kunstgræsbane bliver rengjort, kan det medføre, at granulatet pakker sig og at spiloverfladen bliver hård. Derfor har Sorø Kommune valgt at bruge virksomheden Sandmaster til opgaven. Det skriver Sandmaster i en pressemeddelelse.

Banerensningen foregår ved hjælp af en særlig maskine, som med vand og højtryk vasker kunstgræsset og det granulat, som ligger mellem græsstråene. I løbet af processen bliver det snavsede vand suget væk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det danske vejr kan godt være til den friske side, så der blæser masser af blade og andet ind på banen. Derudover kan det jo ikke undgås, at spillerne slæber en del skidt med ind, når de kommer løbende fra de almindelige fodboldbaner, og samtidig tiltrækker en grøn bane også fugle, som typisk efterlader masser af klatter. Så det er en plumret gang vand, vi tapper af, når vi har renset en bane, siger Vagn Hansen, der er direktør i Sandmaster.

To kommuner er tilfredse

Med god vedligeholdelse kan man også sikre, at den stødabsorbering, der er i banen, fortsætter med at fungere optimalt. I Sorø Kommune har man investeret i maskinen, og her er der lutter tilfredshed.

- I Sorø Kommune fik vi anlagt de første kunstgræsbaner for fire-fem år siden. Da vi ikke havde ret mange baner i starten, var det ikke rentabelt at investere i vedligeholdelsesmateriel selv. Det ville blive alt for dyrt, så vi besluttede at hyre et privat firma til opgaven, fordi det var det mest optimale for os, siger Jesper Folke Andersen, som er leder af Vej og Park i Sorø Kommune.

Også ved Strøbyhallen i Stevns Kommune har man købt maskinen. Her har man en Uefa Star 2-certificering, hvilket gør, at der er nogle bestemte krav til banen.

- Sandmaster fylder en gang om året granulat på, og hver 14. dag kommer de og renser banen. Et par gange om måneden skal banen også sprøjtes over, for at granulatet ikke fryser til, når det er frostvejr, og er der faldet sne, skal det hurtigst muligt væk, siger Egon Wille, der er halinspektør.