Provinsen fandt ikke meget plads, da Green Cities onsdag indkaldte til debatmøde på Christiansborg.

Under overskriften "kampen om kvadratmeterne" indledte det EU-sposorerede samarbejde Green Cities debatmødet på Christiansborg onsdag, hvor Danske Anlægsgartnere med flere havde indkaldt en række af erhvervets spidser til møde om, hvordan man får gjort byrummene grønnere.

Men kampen kæmpes primært i København. Det blev konklusionen på dag, som trods input fra både Roskilde og Albertslund, først og fremmest stod i hovedstadens tegn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dilemmaet mellem byudvikling versus natur er centreret om København. Selv om man nu ser en nettoudflytning, går den primært til omegnskommunerne, og det lægger yderligere pres på naturen, lød det indledningsvis fra direktør i Boligøkonomisk Videnscenter Curt Liljengren, hvis oplæg især fokuserede økonomi samt fingerplanens udformning og dens betydning for boligpriserne.

- Vi ved, at kampen står om at tiltrække de større virksomheder, som ønsker veludannet arbejdskraft og en bæredygtig profil. Det er et økonomisk argument for at få det grønne ind i byerne, lød det.

Holmene tog teten

At hovedstaden fyldte mest, skyldes til dels også regeringens og Hvidovre Kommunes lancering mandag af proketet ved Avedøre.

Og langt de fleste spørgsmål fra salen trak da også tråde til de nye planer, til trods for, at der ikke var mangel på input fra nogenlunde neutral kant.

Sundhedsforsker Bente Klarlund redegjorde for, hvilken effekt det grønne i byerne har på befolkningens levetid og generelle helbred , mens projektdirektør i Pension Danmark Mia Menghezi fortalte om pensionskassens fokus på bæredygtigt byggeri. Selv om der i Aarhus, Aalborg og Odense arbejdes intenst med at få mere natur ind i byerne, var der ikke mange input fra den retning. Men hvordan man vælger at sikre mere grønt i byerne, er under alle omstændigheder op til folk lokalt. Vi lader Jens Joel fra Socialdemokratiet afslutte debatmødet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når samtalen falder på fortætning og herlighedsværdier ude lokalt, synes jeg, man har nogle meget balancerede diskussioner. Derfor synes jeg, man skal give kommunerne rum til at arbejde med det selv, selv om man er i et dilemma i de byer, hvor indbyggerne strømmer til.