Træer, der næsten er klistret op af veje, kan kan blive mere fremtrædende i de kommende år, mener tidligere seniorforsker.

Vejtræerne er på vej tilbage og er ved at blive en stor ting rundt omkring i Danmark. Det spår Michael Hertz, der er tidligere seniorforsker og arkivar ved Rigsarkivet samt medlem af bestyrelsen i Dansk Vejhistorisk Selskab.

Det er blandt andet, fordi man ikke længere er bange for, at vejtræerne er medvirkende til flere uheld.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I det hele taget er der gjort ret meget mod de risici, der ligger ved, at man kører ud over skærme og kanter. Man erkender i dag, at der kan ske uheld på en vej, og i stedet sikrer man, at der er mindre chance for at komme til skade, hvis uheldet er ude, siger Michael Hertz.

Bygger på historien

Tilbage i 1950'erne havde man opdaget, at der var et stort antal dødsulykker i bil, og derfor forsvandt mange af vejtræerne.

- Hvis det kommer, vil der stadig være mange advarende stemmer, men det giver ingen mening, og vi ser få ulykker i dag. Der har også været landskabsarkitekter, der har talt om bevaringsplaner for gamle vejtræer samt muligheden for at sætte nye op. Så der er også en stor interesse for dem i dag, siger Michael Hertz.

Han bygger også sin spådom på, at der er mange steder, hvor vejtræerne er ved at blive en integreret del af byernes udvikling.

- Man har fældet mange vejtræer, men det er først i de sidste 20-30 år, at man også er begyndt at plante nogle nye. Men man kan se dem nu. Der er mange på Frederiksberg Allé og i de nybyggede områder i forstæderne til København, siger Michael Hertz.