Emil Nøjgaard Petersen er i lære som anlægsgartner i Tivoli - før det var han i praktik i Norge.

Emil skutter sig for vinden, der suser igennem Tivoli, og bladene hvirvler rundt i luften. Han er i gang med sidste praktikperiode af sin uddannelse. Til sommer skal Emil til svendeprøve, men han har allerede prøvet mange spændende ting inden for faget.

- Jeg kan ret godt lide den form for vinter, som de har i Norge. Den er kold og fyldt med sne, men ikke så våd som vores, fortæller Emil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sådan skriver Roskilde Tekniske Skole i en pressemeddelelse.

Praktik i Norge

Emil ved, hvad han taler om. Han har nemlig været i praktik i Oslo i knapt to år, hvilket han var glad for. Der var nemlig masser af faglige udfordringer.

- I Norge arbejder en anlægsgartner på samme måde som i Danmark, men materialerne er ofte anderledes. Der er det fx meget skifer og natursten, der anvendes i arbejdet. Det var fagligt set udfordrende og spændende, siger han. Han var i praktik i en mindre virksomhed, som laver haver og vedligeholder parker samt udendørsarealer.

At være i Tivoli er også sjovt for Emil, det er helt tydeligt.

- Vi er et hold på 12-14 stykker, som laver udsmykninger fx til jul og Halloween, og det er sjovt at være sammen om at skabe en have til alle, siger han, og svinger sig ind i en af de el-drevne gartnerbiler og træder forsigtigt på speederen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stille kører Emil bilen forbi de mange gæster, der altid er i haven. Så stopper han bilen, hopper ud og tynder ud i et bed, som er faldet sammen på grund af den første kulde.

- Det er selvfølgelig anderledes at være her end i Norge. Men jeg havde lyst til at opleve denne side af faget også, lyder det, mens han, saksen og riven gør arbejdet grundigt og præcist. Bedet er hurtigt ordnet.

En personlig oplevelse

For Emil har tiden i Norge givet nogle helt specielle oplevelser ud over det faglige.

- Når man er i praktik i udlandet, har man også fritid. Jeg har brugt meget tid på ski- og vandreture i de norske fjelde og så også fiskeri. På de punkter er Norge bare helt suveræn, siger han, og tager fat på den næste opgave.

Emil betænker sig ikke længe, da han får spørgsmålet: Hvorfor skal man som elev tage i praktik i udlandet?

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er så sundt og lærerigt at opleve andre måder at gøre tingene. Det har været nemt for mig at få skole- og praktikperioder til at gå op. Praktik i udlandet giver nogle oplevelser, man kan tage med sig hele livet, siger han.

Til sommer får Emil sit svendebrev og glæder sig til nye og flere udfordringer i faget.