sonsoreret-indhold

Pesticider har længe været et af de helt store omdrejningspunkter, når man snakker om den danske klimadebat.

Det er ofte forbundet med dårlige nyheder, når pesticiderne bliver nævnt i nyhederne, men ikke denne gang! Sidste år kunne brancheorganisationen 'Danske Planteskoler' nemlig fremlægge positive resultater, hvad angår de danske planteskolers forbrug af de omtalte pesticider.

Det går den rigtige vej

Sidste år kunne brancheorganisationen 'Danske Planteskoler' i et nyhedsbrev beskrive, hvordan det går den rigtige vej med forbruget af pesticider i de danske planteskoler.

Forbruget er nemlig på vej ned, hvilket man kan se i både salgstallene for pesticider og i de sprøjtejournalindberetninger, som planteskoleejerne udfylder for at dokumentere brugen af pesticider i deres bedrift.

Ser man udelukkende på pesticidernes salgstal, så er salget af pesticider faldet med 57% siden 2011. Dette tal skal man dog tages med et gran salt, da det lave salgstal formentlig skyldes, at mange planteskoler hamstrede pesticider lige inden, at der i 2013 kom ekstra afgifter på lige netop pesticider.

Men ser man de sprøjtejournalindberetninger, som planteskolerne selv indleverer, så kan man se, at belastningen af pesticider er faldet 26% siden 2011.

Så både salgsmæssigt og i det reelle forbrug er mængden af pesticider pesticider faldet, hvilket falder rigtig godt i tråd med regeringens mål om at nedsætte brugen af pesticider i perioden 2017-2021 med 40%.

Nye regler

I tillæg til det øgede fokus på at reducere brugen af pesticider i jordbruget har regeringen også sat ekstra ind ved indsatsen for at sikre det rene drikkevand.

Et bredt forlig i folketinget bestående af regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti vedtog, at det fremover skal være ulovligt at vaske og påfylde pesticidsprøjter i nærheden af drikkevandsboringer.

Praktisk set betyder det, at der fremover ikke må håndteres pesticider på de eksisterende vaskepladser, der ligger i umiddelbar nærhed af drikkevandsboringer, ligesom det betyder, at der fremover ikke må etableres nye påfyldnings- eller vaskepladser, hvor man håndterer pesticider i nærheden af drikkevandsboringer.

De nye regler og den begrænsede brug af pesticider viser en stærkt voksende tendens, hvor både politikere og folk, der arbejder med jordbrug, arbejder hen mod en måde at tænke jordbrug på, hvor pesticider og måden man håndterer udstyr på er markant anderledes end man tidligere har været vandt til i branchen.

Se eksempler på fremtidssikret udstyr og lagerinventar til planteskoler her