Slots- og Kulturstyrelsen får pris for forvaltning af mere end 10.000 træer i de kongelige slotshaver.

Hvert år uddeler Dansk Træplejeforening en pris til personer eller organisationer, der har ydet en særlig indsats for fremme af træbestanden i byområder eller for træerne i det danske landskab.

Bytræprisen uddeles på det årlige Bytræseminar, der også i år blev afholdt på Københavns Universitet i november, med deltagelse af mere end 270 landskabsarkitekter, plantekolefolk, træbeskæringsfirmaer og andre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bytræprisen 2018 er i år tildelt Slots- og Kulturstyrelsen, på baggrund af styrelsens professionelle forvaltning af mere end 10.000 træer i de kongelige slotshaver, hvor barokalléer, skovplantninger og solitærtræer vedligeholdes og fornyes med respektfuld hensyntagen til historiske værdier i de enkelte anlæg.

Parktræer med former

Gennem målrettet efteruddannelse af egne og eksterne medarbejdere, samt ved årlig systematisk risikovurdering af træbestandene, håndterer Styrelsen professionelt og modigt den risiko, det er, at have store gamle træer i offentlige parkanlæg.

Styrelsen vedligeholder bl.a. ca. 4.000 formklippede parktræer, hvoraf ca. 1.000 træer er mere end 250 år gamle lindetræer, der fortsat indgår i de historiske barokhaver.

Slots- og Kulturstyrelsen arbejder målrettet på at udvikle historisk korrekte måder, at forny og pleje de mange alléplantninger i barokhaverne. I Fredensborg Slotshave, har man f.ek. modigt fornyet de udtjente alléer i 1990-erne. Efterfølgende har en stilfast tilklipning af træerne tilført barokanlægget uvurderlige havearkitektoniske kvaliteter.