DEBAT: Vi er med hastige skridt ved at udtømme vores nuværende kilder til grus og sand. Ved at bruge flere fornybare råstoffer såsom træ kan vi løse noget af problemet, mener personerne bag dette debatindlæg.

Det går godt i byggeriet, og især i hovedstadsområdet er der byggefest, som sluger rå mængder sand og grus til især betonproduktion.

Byggefesten presser de danske råstofkilder i en sådan grad, at vi, ifølge fremskrivninger fra NIRAS, med hastige skridt er ved at udtømme vores nuværende grusgrave. Derudover har Miljø- og Fødevareministeriet for nyligt besluttet at udfase udvindingen af sand fra Øresund pga. negative følgevirkninger for havmiljøet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det rejser dog spørgsmålet om hvorhenne, vi fremover kan hente materialer til byggeriet med størst omtanke for miljøet.

Dansk Byggeri påpegede 21. november 2018 i Dagens Byggeri det dobbeltmoralske i at importere råstoffer fra udlandet, som vi ligeså godt kan udvinde fra danske kilder. Vi foreslår at byggeriet i langt højere grad udnytter fornybare råstoffer såsom træ, og derved sparer mest muligt på de råstoffer, som ikke kommer igen, når de først er udvundet.

Skovene som kilde til materialer tømmes, i modsætning til grusgrave, ikke for 'råstoffet', når blot skovene forvaltes bæredygtigt. Det har vi i Norden en meget lang tradition for at gøre ved at forynge skoven med nye træer efterhånden som de store, gamle træer fældes, samt ved strategisk planlagt brug af skoven så ressourcerne ikke gradvist forsvinder. Faktisk øges mængden af træ i de danske skove for tiden med omkring 1,5 millioner kubikmeter træ om året. Ved bæredygtigt skovbrug kan den samme skov således fortsætte med at forsyne os med materialer i århundreder eller årtusinder fremover.

Brug træ og spar på ikke-fornybare råstoffer

Anvendelsen af træ i byggeriet kan erstatte beton. Da hovedbestanddelen i beton er sand og grus, kan vi derfor spare på disse råstoffer og sænke hastigheden på udtømningen af vores ikke-fornybare råstofkilder.

Ifølge Jacob Ettrup Petersen, MOE Rådgivende Ingeniører, kan der ved øget brug af træ spares i omegnen af 60-70 procent beton i en bygning, afhængigt af konstruktionens udformning. Data fra Statens Byggeforskningsinstituts undersøgelser af etagebyggeriers klimabelastning underbygger dette tal og viser at et typisk træbyggeri anvender cirka 64 procent mindre beton end et tilsvarende betonbyggeri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvfølgelig skal beton fortsat anvendes til bygningsdele, hvor det er mest hensigtsmæssigt, fx til fundamenter. I bygningsdele over fundamentet er der gode grunde til at bygge mere med træ. Materialet er let men stærkt, og derfor er bærende konstruktioner af træ væsentligt lettere end konstruktioner af beton. Det sparer energi til transport af materialerne til byggepladsen og mindsker belastningen på fundamentet.

Træbyggerier kan derfor nøjes med mindre fundamenter og er typisk markant hurtigere at opføre. Sidst men ikke mindst så er klimabelastningen fra træbyggerier omtrent halvt så store som tilsvarende betonbyggerier, som dokumenteret af Statens Byggeforskningsinstitut samt talrige andre videnskabelige undersøgelser.

Træbyggeri er en del af løsningen

Den danske byggesektor er nødt til at finde ud af hvordan vi opfører boliger, kontorbygninger og infrastruktur med størst muligt hensyn til miljø og klima.

At øge anvendelsen af træ i byggeriet er en vigtig del af løsningen, selvom andre tiltag også er nødvendige såsom genanvendelse og reduktion af mængden af byggeaffald. Udlandet har allerede fået øjnene op for hvordan træbyggeri kan afhjælpe problemerne med knaphed på ikke-fornybare råstoffer og sænke byggeriets klimabelastning. Der er således fuld gang i træbyggeriet i landene omkring os, og i storbyer verden over skyder højhuse op med bærende konstruktioner af træ.

Det er på tide at vi i Danmark også kommer op i gear, og høster de fordele som træbyggeri kan give os.