De unge skal reddes fra at falde ud af uddannelsessystemet med FGU-loven.

Hvis man fraregner specialklasser, var der i sidste skoleår knap 14 procent, der ikke bestod regeringens minimumskrav om 02 i dansk og matematik i folkeskolens afgangsprøve. Derfor kan de unge ikke fortsætte med en videregående uddannelse. Det er det højeste tal siden 2013.

Derfor er der en stor fare for, at de unge falder helt ud af uddannelsessystemet, men fra sommer bliver der fra politisk hånd gjort noget med det med de såkaldte FGU-institutioner. De overtager blandt andet produktionsskolerne med 27 institutioner i hele landet. Alle unge under 25 år, der ikke har gennemført en ungdomsuddannelse, kan komme ind og blive løftet til det niveau, de ikke nåede i folkeskolen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hensigten med FGU er, at den tager de unge og giver dem den støtte, de har brug for. Her bliver der lagt en plan for den enkelte, og hvordan man kommer videre. Der kan godt være nogle af de her, der kommer igennem en gymnasiel uddannelse, men realistisk set vil langt de fleste komme ind på erhvervsskolerne, siger Jens Henrik Thulesen Dahl. Han er uddannelsesordfører for Dansk Folkeparti.

Mere gennemsigtighed

Aftalen om den nye forberedende uddannelse, som FGU hører ind under, blev indgået af alle Folketingets partier undtagen Alternativet og Enhedslisten. De har dog begge efterfølgende tiltrådt aftalen.

I FGU er det et lovpligtigt krav om dansk- og matematikundervisninger, hvilket der ikke er på produktionsskolerne. I dag er det op til skolerne selv, og det kan blive en dyr fornøjelse, da der muligvis skal hentes eksterne lærere fra erhvervsskolerne eller VUC. Det siger Axel Hoppe, der er sekretariatschef hos interesseorganisationen Produktionsskoleforeningen.

- FGU tager også udgangspunkt i værkstedet, ligesom produktionsskolen gør det, men nu skal dansk og matematik være en del af tilbuddet. Vi har i mange år sagt, at der var for meget lovgivning på det her område, og nu er det hele blevet samlet i en lov. Det giver de unge bredere kompetencer og større muligheder for at komme videre til erhvervsuddannelserne, siger Axel Hoppe.

Ydermere får de enkelte institutioner nu en helt anden bestemmelsesret. De kan lave mere fleksible løsninger uden at gå ind i andre lovgivninger eller taxametersystemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der skal være otte almene fag på tre niveauer samt en række faglige temaer. Hvis der er for få elever, kan det blive svært at leve op til det, vi synes er en fordel. Og der er jo stadig en masse konkurrerende tilbud som for eksempel udviklingsprojektet "Brobygning til Uddannelse", siger Axel Hoppe.

Ifølge sekretariatschefen er årets optag på produktionsskolerne ikke steget på trods af det forhøjede antal unge, der ikke klarede karakterkravene i folkeskolen. Han tror, det er på grund af de mange forskellige tilbud.

Løser opgaven

FGU bliver også pænt modtaget af erhvervsskolerne, der bløder for tiden. Tal fra Undervisningsministeret viser, at der i 2017, tre år efter erhvervsskolereformen, var 19 procent færre elever, der startede på en erhvervsuddannelse.

Derfor jubler Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier over tiltaget.

- På erhvervsskolerne er vi glade for, at politikerne har etableret den forberedende grunduddannelse, og vi har store forventninger til, at FGU-institutionerne vil løse opgaven og få flere til at blive klar til og efterfølgende vælge en erhvervsuddannelse. I øjeblikket samarbejder vi med Undervisningsministeriet og de øvrige interessenter omkring FGU om at folde de politiske planer ud i konkrete læreplaner og fagplaner, skriver eud-konsulent Bodil Hoier i en mail.

Artiklen fortsætter efter annoncen

FGU-institutionerne åbner 1 august.