Danske Anlægsgartnere er meget skeptiske i forhold til kommunernes brug af frivillige til at udføre anlægsgartnernes arbejde.

Det er at modarbejde det lokale erhvervsliv, når flere danske kommuner bruger frivillige til at passe og pleje kommunens grønne områder. Det mener direktør for Danske Anlægsgartnere (DAG), Michael Petersen.

- Det er lidt som at tisse i bukserne for at holde varmen. På den korte bane kan man sikkert sige, at de sparer nogle penge, men samtidig gør man det ved at fjerne noget af grundlaget for det lokale erhvervsliv. Og så er det ikke sikkert, at resultatet i længden bliver godt, og det bare står og forfalder, siger Michael Petersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Danske Anlægsgartnere er det et udtryk for, at politikerne har kastet håndklædet i ringen fordi, de ikke kan administrere økonomien.

Direkte konfrontation med erhvervslivet

I Norddjurs Kommune er formanden for udvalget for teknik og miljø Jens Meilvang uenig i kritiken. I kommunen undersøger man lige nu mulighederne for at sætte frivillige til at passe de grønne områder, kommunen ellers ville spare driften væk fra. Enten bliver arbejdet gjort af frivillige, ellers bliver det slet ikke ordnet, lyder det.

Det er dog ikke noget, der imponererer Michael Petersen.

- Det er en mærkværdig udmelding. Er det sådan, at hvis ikke man har styr på økonomien, så kan man bare lægge arbejdet ud til frivillige. Byrådet kaster håndklædet i ringen, og det er trist og bekymrende, siger Michael Petersen.

Ifølge ham er det en direkte konfrontration med erhvervslivet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De går ind i et fag, der har nogle arbejdsområder, og så begynder de at fjerne grundlaget for det fag. Når man siger, at alle kan samle affald op, så passer det nok, men man skal kigge mere strukturelt på det og vurdere, om man tager opgaver fra erhvervslivet, siger Michael Petersen.

Det er intet problem

Grøn Teknik har tidligere talt med borgmesteren i Greve Kommune, der er en af kommunerne, som bruger frivillige til pasning og pleje af de grønne områder.

- Vi har lavet nogle retningslinjer for borgere, der gerne vil gøre noget ved deres lokalområder. Typisk er det områder, hvor der ikke er nogen kontrakt om pleje, så det er altså ikke, fordi de tager arbejde fra nogen anlægsgartnere, siger Pernille Beckmann.

I Norddjurs Kommune, hvor man lige nu undersøger muligheden for at bruge frivillige, mener formanden for Teknik- og Miljøudvalget, at brugen af frivillige er den bedste mulighed i sparetider.

- Vi er blevet pålagt at spare i Teknik- og Miljøudvalget, og så er det min opgave at gøre det på den bedst mulige måde. De her opgaver er opgaver, vi ikke har råd til at udføre længere, så derfor undersøger vi nu mulighederne for at borgerne kan klare dem. Alternativet var, at de slet ikke blev udført, siger Jens Meilvang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Grøn Teknik forsøgte i forbindelse med de andre artikler få en kommentar fra den socialdemokratiske borgmester i Holbæk, hvor frivillige sågar kan låne en trailer med værktøjer. Her hedder borgmesteren Christina Krzyrosiak Hansen.

Hendes presserådgiver foreslog to embedsmænd og en tillidsmand i stedet og skrev, at borgmesteren ikke har tid til at stille op til et interview.