Landskabsarkitekten Kragh og Berglund har tegnet årets flotteste brolægning.

Brolæggerprisen overrækkes først på torsdag, men allerede i dag er vinderen blevet afsløret. Vinderprojektet er brolægningen foran Tingbjerg Kulturhus, som er tegnet af landskabsarkitekterne Kragh & Berglund mens C.C. Brun udførte det.

- Der er ingen tvivl om, at det er rigtig flot lavet. De har tænkt genbrug ind fra starten af, og det er ret beundringsværdigt. Kragh & Berglund er også landskabsarkitekter og gør sig normalt ikke så meget i belægning, så prisen er også ment som et stort skulderklap til dem, siger Claus Johnsen, der er oldermand i Brolæggerlauget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det mest specielle ved brolægningen er uden tvivl de engelske brosten. De er oprindelig håndskårede og er lagt sådan, at der ikke er meget beton mellem dem.

Genbrugselementet er veludført, for de sten, der er brugt, er 34 millioner år gamle.

Oldermand Claus Johnsen,

Brolæggerlauget

- Det er helt fantastisk, at der er engelske brosten i belægningen. Det ser man virkelig ikke særlig mange steder i Danmark, og det er stort set kun på et mindre område af Christianshavn, de findes, men de lå der i forvejen, og at man har valgt at genbruge de 1400 kvadratmeter sten er virkelig godt set, siger Claus Johnsen.

Brug bare stenene igen

Miljøet rundt om pladsen er bevaringsværdigt, og derfor blev det tidligt besluttet, at recycling skulle tænkes ind i processen. Ved at bruge det, der allerede eksisterer, synliggøres og udvikles det kulturmiljø, der i 1950'erne blev tegnet af arkitekt Steen Eiler Rasmussen og skabt af landskabsarkitekt C. Th. Sørensen.

- Genbrugselementet er veludført, for de sten, der er brugt, er 34 millioner år gamle. De er blevet omlagt, og hvis man om 100 år tænker, at de skal omlægges igen, kan det gøres uden problem. Så kan det være, at de vinder en pris mere, siger Claus Johnsen, der i år ikke selv var med i dommerkomitéen. Det var i stedet Brolæggerlaugets seniorklub, der fandt vinderen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig gør recyclingen, at området og dens identitet virker velkendt, selvom den i virkeligheden er ny.

Tæt på perfekt

Når oldermanden med sine brolæggerøjne skuer udover de grå brosten, ser han et detaljeret projekt, hvor der næsten ikke er noget, der er gået galt.

- Der er ingen mangler i projektet. Det eneste, der skulle være, er, at beplantningen desværre er gået ud efter den varme sommer, men det er ikke entreprenørens skyld, siger Claus Johnsen.

Der var fem vidt forskellige projekter med i slutfasen til prisen, men i sidste ende faldt valget på kulturhuset i københavnerforstaden på grund af kriteriet om at viderebringe faglighed.

- Det var svært at vælge, for alle fem projekter var virkelig veludførte. Men et par stykker af dem var ikke helt færdige, og så handler prisen jo også om at markedsføre brolæggerfaget. Det gør det her projekt i den grad, for fagligheden er høj, siger Claus Johnsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På torsdag overrækkes prisen endeligt ved en reception foran kulturhuset.