Byernes træer er ikke noget værd, hvis ingen beslutter træets værdi.

HAMBURG: Det har længe været kunstnernes lod at sætte pris på naturen gennem digte, musik, malerier og alt det andet, de går og laver. Men det er ikke nok. Nogen må sætte sig ned og regne ud, hvad et bytræ er værd, hvis vi skal have flere af dem.

Sådan lød det fra Kenton Rogers fra organisationen Treeconomics, da Husqvarna havde inviteret til klima- og miljøkonference i Hamborg tirsdag og onsdag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis ikke man sætter pris på træerne og de services, de giver der, hvor de står, så er de ikke noget værd. Så bliver de bare set som udgifter, og så får vi aldrig flere, siger Kenton Rogers.

Treeconomics arbejder dagligt på at værdisætte træer og de følgevirkninger det har at plante eller fjerne træer.

20 gode grunde

Ifølge ham er der 20 gode grunde til at plante flere træer i byerne. Træerne har for eksempel klimasikrende egenskaber og er i stand til at holde på flere hundrede liter vand, hvis der eksempelvis opstår stormflod.

Derudover gør træerne sine omgivelser mere rolige, de hjælper dyrelivet, de absorberer forurening og støj. Som om det ikke var nok, viser studier ifølge Treeconomics desuden, at flere træer i byrummene kan udsætte alvorlig sygdom med flere år.

Når man lægger det sammen, er Treeconomics af den overbevisning, at eksempelvis Torontos byskov er 7 milliarder dollars værd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Treeconomics optæller og sammenligner byskove i programmet i-Tree. Danskerne har ikke brugt programmet til at sætte pris på træerne endnu.