Hvor beplantning tidligere måtte vige for sten, går man nu en anden og dyrere vej i den københavnske omegnskommune.

Flere træer og grøn forskønnelse af kommunen. Det er på tapetet i Gladsaxe.

I en bred aftale, der omfatter både Socialdemokratiet, Venstre, Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre, har man besluttet at skabe flere byrum med træer og planter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til det formål har man afsat otte millioner kroner ekstra over de kommende fire år, så der samlet set vil kunne plantes cirka 500 træer i kommunen i samme tidsrum.

Flere politikere ser, at grønne byrum har en stor værdi. Også selv om løvfældende træer har større driftsomkostninger end sten.

Niels Sørensen, stabs- og projektchef i Gladsaxe Kommune.

Prisen pr. træ varierer, men kan nå så højt som 50.000 kroner stykket. Det forklarer Niels Sørensen, som er stabs- og projektchef i forvaltningen for by-og miljø i Gladsaxe.

- Det er ikke så dyrt at plante træer i grønne områder, men i byrum, hvor der skal brækkes asfalt op eller fjernes fortovsfliser, kan prisen blive højere. Særligt hvis man også vil nedlægge jernringe eller kantsten omkring beplantningen. Altså så folk ikke går eller kører ud i jorden, men så der samtidig kan komme vand til rodnettet, siger han.

En prioritetssag

Projektchefen medgiver, at træer er dyrere end eksempelvis fliser. Der er mere at passe, mere at feje sammen og risiko for, at træerne går ud. Men det er en prioritet, understreger han - ikke bare i Gladsaxe, men mange steder i landet, at man gør bymiljøerne grønnere og bruger lidt ekstra penge i processen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er kommet et andet fokus. Også i Københavns Kommune har man sat store summer af til træer i byen. Flere politikere ser, at grønne byrum har en stor værdi. Også selv om løvfældende træer har større driftsomkostninger end sten, siger han.

I Gladsaxe skal træerne skal blandt andet plantes langs Søborg og Bagsværd hovedgader og i forbindelse med etablering og renovering af veje, pladser, grønne områder, skoler, institutioner og idrætsanlæggene.

Udliciteret pleje

For at holde omkostningerne ned har man i Gladsaxe - udliciteres driften af træerne de første fire år.

- Når vi får plantet nye træer, træffer vi som regel en plejeaftale med den grønne entreprenør, som står for opgaven. Med i prisen ligger pasningen første fire år træer, for det er typisk her, udgifterne er størst, siger Niels Sørensen og uddyber:

- På den måde sikrer vi kommunen mod uforudsete udgifter, og desuden at træerne trives, siger han og afslører, at driftsomkostningerne efter de første fire år skal finasieres af løbende effektiviseringer på området.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektchefen forklarer, at træernes pris på op til 50.000 kroner skyldes, at kommunen køber større træer, end man gør til sin egen have.

- Det gør vi af to årsager. For det første går der ikke så lang tid, før man får noget ud af de nytilplantede bymiljøer. Og så er der også langt flere træer, der overlever, hvis vi planter dem i en lidt mere robust alder, siger han.

Der er desuden afsat en pulje på 2,4 millioner kroner til planter og byinventar rundt om i kommunen.