Chefinstruktøren fra amerikanske Bartlett viste, hvordan man plejer træer i Guds eget land.

Jordbrugets UddannelsesCenter i Beder havde fredag prominent besøg, da amerikanske Sasha Krywonos kiggede forbi. Til daglig er han en af klodens allerbedste topkappere og chefinstruktør i verdens førende træplejefirma Bartlett.

- Jeg besøgte USA, og gennem deres nationale forening for anlægsgartnere fandt jeg så frem til Bartletts chefarborist. Han arbejdede i samme afdeling som Sasha Krywonos, der nu er blevet mentor for de elever, vi har sendt derover i praktik, siger Peder Glud, der er uddannelsesleder på anlægsgartneruddannelsen på JU.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nyheden om amerikanerens ankomst havde frembragt stor begejstring fra de studerende. Der var totalt fyldt i skolens auditorium, hvor cirka 65 elever havde taget plads. Sasha Krywonos startede dagen ud med et oplæg om Bartlett, og da han bagefter skulle fremvise sine evner, var elever og lærere fra nær og fjern kommet forbi.

- It's the biggest tree, I've seen in Denmark, siger Sasha Krywonos om det træ, han skal bruge som rekvisit. De mange iagttagere griner. Til dagligt hænger han ofte i 30-35 meters højde, og så har han blandt andet til opgave at beskære træer på det verdenskendte Mount Vernon, hvor USA's første præsident, George Washington, boede.

Safety first

På trods af firmaets størrelse er sikkerhed altid første prioritet. Hver morgen er der et sikkerhedsmøde, hvor alle firmaets 161 afdelinger deltager. Her fortælles det, hvis der er sket noget, eller hvis der bare var tæt på at ske noget. For eksempel var en ansat i New York-afdelingen tæt på at skære sin line over. Derefter fik alle virksomhedens afdelinger en advarsel om netop det.

- Vi ser sikkerhed over profit og alt andet. Vi prøver at rykke grænserne for at skabe en god sikkerhedskultur. Det er en frustrerende ting i vores industri, for der er mange, der ikke tager sikkerheden alvorligt, siger Sasha Krywonos.

Samtidig gør Bartlett en stor ære i, at man skal være klar, før man kommer på opgave. Derfor ejer firmaet et areal på 200 tønder land med 15.000 træer, som kun bruges til oplæring og træning. Og først når firmaet vurderer, at man er klar, får man lov. Det gælder også for danskerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Normalt starter de med at være jordmænd. Så går de nede på jorden og lærer alle sikkerhedsforanstaltningerne omkring det, og hvordan man holder øje med sin mand oppe i træet. Lige så stille bliver de trænet op i at lære at klatre selv, og så får de så lov at knokle oppe i træerne, siger Peder Glud.

Når der er gået 100 dage uden et uheld, giver firmaet en frokost i gave. Uheld noteres ikke bare som menneskelig skade, men kunne for eksempel også være en smadret potteplante hos en privat kunde. For tiden er der næsten gået 200 dage siden sidste ulykke.

Danskere har et højere niveau

To studerende fra JU har været i praktik hos firmaet, der til daglig har cirka 4500 ansatte. Den seneste var med på Mount Vernon og i træerne over militærkirkegården Arlington.

- Når danskerne kommer ind, er de trænede, da de har to eller tre års skolegang bag sig. Det er firmaet ikke vant til derovre, og normalt tager de bare folk ind, som aldrig har prøvet det før. Og fra vores synspunkt er det klart, at Bartlett kan give vores studerende en helt ny vinkel til livet som anlægsgartner. Her kan de nørde sig helt ind ind i træplejen. Det kunne man sikkert også i Danmark, men her er der bare ikke firmaer af den størrelse, siger Peder Glud.

Det er den amerikanske topkapper enig i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De er gode og nogle af de bedste praktikanter, jeg har haft. De har en høj arbejdsmoral og en stor lyst til faget. Deres viden om planter og beskæring var også høj, og det er jeg vant til at lære de nye medarbejdere fra bunden af. Det accelererede deres udvikling, for det kunne jeg springe over. Jeg ville elske at få flere praktikanter fra Danmark, siger Sasha Krywonos.