Hos anlægsgartnervirksomheden OKNygaard har den tørre sommer givet nye udfordringer såvel som gode resultater.

Der skal en langsigtet plan og en robust virksomhed til at klare fremtidens udfordringer omkring klimaforandringer.

Det mener man hos anlægsgartnervirksomheden OKNygaard, som påpeger, at både ekstrem regn og flere måneders tørke tydeligt mærkes, når man er anlægsgartner. For det stiller høje krav til beredskab og omstillingsparathed, lyder det fra afdelingschef i Odense Terkel Bruun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den ekstreme sommer har gjort, at visse opgaver ikke har været nødvendige eller mulige at gennemføre samt at andre opgaver kom til. Det har for eksempel ikke været muligt at afbrænde ukrudt med gas på grund af afbrændingsforbud. I stedet var vi nødt til at bruge flere ukrudtsdampere, fortæller han.

Den ekstreme sommer har gjort, at visse opgaver ikke har været nødvendige eller mulige at gennemføre.

Terkel Bruun, afdelingschef hos OKNygaard i Odense

Græsset vokser ikke ind i himlen

En af de andre udfordringer for anlægsgartnerne har været den manglende vækst i det grønne.

- Flere af vores kontrakter indeholder græsklip, det har ikke været nødvendigt i samme grad som vanligt, og vi har i stedet skulle vande for flere af vores kunder. Nu, hvor det er begyndt at regne igen, har vi haft fokus på at efterså plæner og på anden vis rette op på problemer forårsaget af tørken, siger Terkel Bruun.

De midlertidige løsninger med at vande og dampe, kan virke fordyrende og unødvendige, men på lang sigt er det billigere at holde liv i nyplantede træer end at skulle plante nye. Og for OKNygaard er det med til at fastholde medarbejderstaben, når de kan flytte medarbejdere til nye opgaver fremfor at hjemsende dem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det, at vi har kunnet flytte mandskab og ressourcer fra en afdeling til en andet, gør at vi er modstandsdygtige over for ekstremer og derfor stadig kan sørge for at give vores kunder de løsninger og den pasning af deres grønne udearealer, som de forventer, siger afdelingschefen.