Buus Anlægsgartner har flyttet 600 træer ud på Aarhus Ø, hvor de skal gøre bydelen lidt grønnere hele festugen ud.

AARHUS: Når Aarhus Festuge løber af stablen fra fredag og ind i næste uge, bliver det med et stort bidrag fra SLA Arkitekter og Buus Anlægsgartner.

På Aarhus Ø ved Aarhus Havnebad har Buus Anlægsgartner nemlig sat ikke mindre en 600 træer op der, hvor letbanens anden etape kommer til at løbe. Projektet hedder officielt Søbadet Ø, og det har været noget af et projekt for det aarhusianske anlægsgartnerfirma, fortæller partner og projektleder, Anders Bjørnlund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er ved at være klar til åbningen på fredag. Lige nu er vi ved at rette træer til, lægge skovstammer ud og finpudse området. Projektet har været ret komplekst, men det er sjovt at blive udfordret på vores evner, siger Anders Bjørnlund.

Det er tit en udfordring at få noget grønt ind i bymidten. Her sætter vi det lidt på spidsen, at det er vigtigt, så byen ikke kun rummer bygninger og belægninger,

Anders Bjørnlund, partner og projektleder, Buus Anlægsgartner

At placere de 600 træer, der udgør en midlertidig skov i den ellers tætte bydel, har krævet ni måneders planlægning. Dels har det logistisk været en udfordring at få leverancerne til at spille, men for Buus har det også budt på udfordringer, de ikke har mødt før.

- Vi har aldrig prøvet at plante træer på asfalt uden jord før. Det giver en udfordring med at binde dem op, men det har vi løst ved at lægge stålplader under træerne, siger Anders Bjørnlund.

Den midlertidige skovvej ned til havnebadet og Aarhus Ø skal stå der i de syv dage festugen varer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Grønt i bymidten skaber liv

Den grønne passage nedover Aarhus Ø er ikke bare et hyggeligt gimmick til festugen. Det er også et indspark i debatten om, hvordan vi indretter vores bymidter, fortæller Anders Bjørnlund.

- De grønne træer og oaser i bymidterne er med til rigtig mange ting. De skaber tryghed og venlighed i mødet mellem bygningerne. De optager CO2 og NOx og så dæmper de larmen. Jo mere grønt, der er, jo mere støj absorberes, siger Anders Bjørnlund.

Det er dog ikke den eneste fordel ved at gøre bymidter grønne. Menneskerne nyder det, men det gør dyrelivet også.

- Det skaber diversitet i naturen, at der kommer habitater for fugle og insekter, som ellers ikke har noget sted at være i tæt bebyggelse, siger Anders Bjørnlund.

Designet til liv

I den periode festugen kører på, har Buus sat medarbejdere på hver dag til at sørge for, at stedet er ryddet op og ser pænt ud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har personale på hver dag i festugens forløb for at holde det ordentligt og rent. Der skal være plads til liv - det er jo det, vi vil med det her projekt. Når der er plads til mennesker, så medfølger der tomme flasker og affald. Det er en del af livet i midtbyen, siger Anders Bjørnlund.

Træerne har heller ikke helt udtjent værnepligten, når festugen er ovre. De skal sendes videre til et af SLA Arkitekters andre projekter i Gellerup, hvor de har tegnet den store byhave, der løber gennem Gellerup.

Grøn Teknik besøgte i maj projektet. Det kan du læse mere om her.