Tager man lærlinge og er en lille virksomhed med kun én ansat, så får man ikke nogen praktikbonus. Det er urimeligt, mener SMVdanmark.

De helt små virksomheder snydes for Praktikplads AUB-ordningens praktikbonus på 25.000 kr., hvis de tager lærlinge og kun har én fuldtidsansat i virksomheden.

Sådan lyder det fra SMVdanmark i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regeringen, Dansk Arbejdsgiverforening og LO vedtog i 2016 den nye Praktikplads AUB-ordning, der skulle gøre det mere attraktivt for virksomhederne at tage lærlinge.

Med bøder på 27.000 kr. og bonusser på 25.000 kr. skulle virksomhederne motiveres til at tage flere lærlinge. Med andre ord, dem der tog lærlinge skulle belønnes, og dem der undlod skulle straffes.

Men har man kun én fuldtidsansat i virksomheden, så er man ikke en del af Praktikplads AUB-ordningen og får derfor ingen praktikbonus for at tage lærlinge.

- Det giver jo slet ingen mening, det her. Ordningen lever jo slet ikke op til hensigten. For en mindre virksomhed er det jo langt mere krævende at oplære en lærling, end det er for en stor virksomhed med mange ansatte. En bonus kan gøre en reel forskel i en mindre virksomhed, siger SMVdanmarks uddannelsespolitiske medarbejder og chefkonsulent Dorte Kulle.

Reel fare for færre nye praktikpladser

Teknikken i praktikplads-AUB indebærer, at virksomheder med flere ansatte, der indgår flere uddannelsesaftaler sammenholdt med gennemsnittet for, hvor mange lærlinge de har haft de seneste tre år i virksomheden, får en praktikpladsbonus på 25.000 kroner per helårselev ekstra.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men har man kun én ansat, får man altså ikke noget for indsatsen med at oplære flere elever. Og har man altid haft mange lærlinge, får man ikke nogen bonus for at fortsætte i samme gode stil.

- Det er meget demotiverende for de små virksomheder, at de snydes for lærlingebonussen. Da vi så i øvrigt ved, at det i forvejen i langt højere grad er de små virksomheder, der tager samfundsansvaret med at uddanne lærlingene, så er der en reel fare for, at vi kommer til at se endnu færre lærepladser i fremtiden, siger Dorte Kulle.