Det er ganske uforståeligt, at politikerne vælger at tage penge fra ungdoms- og voksenuddannelser for at finansiere FGU-reformen, mener Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier.

Politikerne sender modsatrettede signaler til uddannelsesinstitutionerne, når de vælger at finansiere den nye forberedende grunduddannelse, FGU, med 52,5 mio.kr. fra ungdoms- og voksenuddannelse i 2019 og tilsvarende beløb i de efterfølgende tre år.

Sådan lyder det fra Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier i en pressemddelelse. De er meget skuffede over den manglende sammenhæng mellem de politiske mål for både erhvervsuddannelser og AMU og den politiske aftale i FGU-aftalekredsen i sidste uge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg bliver oprigtig ærgerlig og skuffet, når politikerne vælger at finansiere et nyt uddannelsesområde med penge fra områder, de ellers har udnævnt som vigtige indsatsområder. Arbejdet med at tiltrække flere til erhvervsuddannelserne fylder rigtig meget på skolerne. Så virker det ganske uforståeligt, at man tvinger skolerne til at spare på den indsats, siger DEG's direktør, Lars Kunov.

I stedet kunne politikerne have hentet FGU-finansieringen i de 650 mio.kr., som regeringen valgte at nedjustere EUD-budgettet med på dette års finanslov, foreslår Lars Kunov.

Budgetreguleringen for 2018 skyldtes, at forventningen var et fortsat fald i aktiviteten på erhvervsuddannelserne. Efter erhvervsskolernes mening burde man have fastholdt pengene til at styrke de erhvervsrettede uddannelser, men de blev helt fjernet fra uddannelsesområdet.

- Det havde da været naturligt, at man brugte nogle af de 650 mio.kr. til at finansiere FGU fremfor at fjerne midler fra aktiviteter, der har en afgørende betydning for at få mere faglært arbejdskraft til gavn for virksomhederne, tilføjer Lars Kunov.