Er hækken fem meter høj, er Stihl HLA 85 et godt bud, og med batteripakken AR 1000 Pro, kan der klippes mindst en hel arbejdsdag.

Navnet er HLA 85, og det er en teleskop stanghækkeklipper med en usædvanlig lang rækkevidde. Rent faktisk kan den klare en hæk på op til fem meter i højden. Det skal dog forstås på den måde, at hækkeklippenen kan indstilles trinløst i længder fra 2,57 og helt op til 3,27 meter. Og lægger man en persons højde og armenes rækkevidde til klipperens maksimale længde, når man lige netop de fem meter.

Der er en eller anden form for tysk grundighed over HLS 85 klipperen. Eksempelvis var det let at få den samlet. Manualen virker nemlig ikke til at være maskinoversat, men er skrevet på godt og letforståeligt dansk. Men også tegninger og illustrationer er forbilledligt logiske - noget andre kunne lære noget af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Man er hurtigt i gang, for mængden af dele, der skal monteres før ibrugtagning, er minimal. Plus det faktum, at det heller ikke tog mere end en lille times tids opladning, inden den nye AR 1000 Pro batteripakke var på fuld styrke.

I vinkel

Jeg kan især godt lide den måde kniven på hækkeklipperen kan vinkles på. Man åbner låsemekanismen ved at trække tilbage på den håndbrede muffe, som låser mekanismen. Den er placeret lige før klippehovedet, og den er nem at nå selv med klipperen monteret i bæreselen.

I alt er der seks trin varierende fra 45 grader opad til 70 grader nedefter. Yderligere kunne jeg også notere mig, at der er en praktisk transportposition, hvor klippekniven er foldet parallelt sammen langs klipperens skaft.

På trods af få hække matcher en total klippelængde på fem meter i højden, er det alligevel er stor fordel, at selve klipperens teleskop har en rækkevidde på 3,27 meter. Måske er der et blomsterbed foran en hæk, hvor det ikke er nemt eller umuligt at komme tæt på hækken.

Men i kraft af dens lange rækkevidde og knivens mange indstillingsmuligheder, kan man arbejde i den fornødne afstand. Også den vandrette klipning kan foretages på afstand, og anvendes der lange strøg, kommer dobbeltskæret rigtigt til sin ret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rygbatteriet mærkes ikke

AR 1000 Pro batteripakken vejer 5,5 kilogram, og her kunne man godt frygte, at den hurtigt bliver tung og dermed en belastning for ryg og skuldre. Men selv efter et par timers tid med kontinuerlig klipning, mærkede jeg ikke ret meget til batteriet på ryggen. Bæreselerne er så brede, at jeg hverken fik ondt i skuldre eller ryg.

Det er altid svært at holde effektivitet af en batteriklipper op mod en klipper med benzinmotor. Men her vil jeg estimere, at den ligger meget tæt på eller lige under en tilsvarende klipper med benzinmotor. Konklusionen fra min side er, at HLA 85 klipperen gør det godt, og er i stand til at hamle op med en benzinklipper.

Vi husker nok alle sammen det der med kraft gange arm fra skoletiden. Og husker man det ikke, opdager man fysikkens kræfter, når klipperens teleskopstang er trukket langt ud. For i takt med at forøgelsen af teleskopstangens længde, stiger belastningen på den arm, der holder omkring stangen.

Og når man har batteriet på ryggen, kan man savne den modvægt, der ellers ville være, hvis batteriet var monteret i enden af klipperen.

Så jo. Jeg oplevede det med lang teleskop som en udfordring. Specielt når det handlede om, at klippe top og sider af en hæk med et bed i mellem. Anderledes behageligt oplevede jeg det, da jeg klippede siderne på en høj hæk, hvor jeg havde plads langs hækken. Her føltes belastningen anderledes, og jeg oplevede, at det hele var nemmere håndtere, da belastningen var lodret nedefter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Contra:

HLA 85 har kun faste vinkelindstillinger af kniven. Personligt savner jeg en trinløs indstilling af knivens vinkel. Bæreselen kunne efter min vurdering godt have været bredere, så den kunne tilbyde endnu mere støtte.

Pro:

Jeg synes godt om dens lave støjnivau, der betyder, at den praktisk taget kan anvendes alle steder. Batteridriften var også ensbetydende med, at jeg blev fri for at indsnuse de uforbrændte kulbrinter fra en totaktsmotor. Batteriets standtid er stor, og på en opladning vil det være muligt at klippe en hel arbejdsdag.