Husqvarna er med i front hvad angår batteridrevet udstyr til have og park, og i den forbindelse har vi testet 536LiRX trimmeren.

Man behøver ikke at foretage sig meget fra det øjeblik man har fået 536LiRX trimmeren pakket ud, til den er driftsklar. Håndtaget monteres med en 6 millimeter bolt med store vinger, beskyttelsen over trimmerhovedet monteres med en enkelt unbraco bolt og endelig skal batteriet have en kort opladning. Bæreselen, med den indbyggede hofteplade, hægtes i den af de tre huller, der nøjagtigt giver ligevægten, remmene strammes op, og så kan der trimmes.

Ny kulfri motor

536LiRX trimmeren fra Husqvarna har en klippebredde på 400 millimeter. Dens udgående aksel har et omdrejningstal på 5.500 omdrejninger i minuttet. Dermed er det en højtydende trimmer, som er møntet på det professionelle segment. Målgruppen omfatter blandt andet gartnere, anlægsgartnere, entreprenører og andre i have- og parkbranchen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den leveres blandt andet med trimmerhoved og to millimeter trimmeline, græskniv, beskyttelsesskærm og værktøj, mens ting som det 9,4 amperetimer store batteri og den tilhørende lader ikke følger med. Motoren har to rotationsretninger, og er af den nyeste type uden kul. Det sikrer lang tids brug uden nogen former for service, da man aldrig kommer ud for, der skal skiftes kul.

Perfekt ligevægt

Tydeligvis er der lagt stor vægt på ergonomi og balance. Det mærker man i det øjeblik, man tager om maskinens håndtag og løfter den. Her overraskes man over, hvor godt vægten er fordelt, og hvor godt trimmeren er i ligevægt.

Og det vel at mærke både med og uden brug af bæreselen. Det betyder meget når trimmeren skal bruges i længere perioder, da krop og arme derved ikke belastes uhensigtsmæssigt.

Lang brugstid

Testens trimmer er forsynet med det store Bli 300 batteri som har en kapacitet på hele 9,4 amperetimer, og det har en spænding på 36 volt. Det har en meget lang standtid, inden det igen skal have et pust af laderen. Det gælder både, når man kører på fuld kapacitet og ikke mindst, når man har slået batterisparefunktionen til.

I praksis viste det sig, at der selv efter små to timers næsten kontinuerligt brug, stadig var noget, der lignede noget mellem kvart og halv kapacitet på batteriet. Så anskaffer man sig to batterier, og veksler mellem dem, vil man i praksis kunne arbejde kontinuerligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pro:

Husqvarna 536LiRX trimmeren har både en lav vægt og særdeles god balance. Batteriladeren har en indbygget blæser, som afkøler batteriet, mens det lader op. Det sikrer særligt hurtige opladninger samt opladninger, hvor batteriet kan lades op til dets absolut fulde kapacitet.

Endelig har Bli 300 batteriet med dets 9,4 amperetimer en meget stor kapacitet og dermed en overraskende lang driftstid. Det oplades hele 1.500 gange, inden det er tjenligt til udskiftning. Endelig er batterierne ens, og dermed passer de til alt det andet i Husqvarnas batteriprogram.

Contra:

Instruktionsbogen er ikke altid lige klar og entydig. Det er ikke vist tydeligt, hvor den lille 5 millimeter stålstang skal stikkes ind for at låse trimmerhovedet, når der skal skiftes til græsklingen. Her kunne en låseknap præcist som den, man finder på en vinkelsliber, have været en stor gevinst.